Povoljniji podatkovni roaming u zemljama Zapadnog Balkana

blank

Od 1. listopada ove godine jedan gigabajt podataka trebao bi nas koštati 18 eura, pri posjeti BiH, Srbiji, Crnoj Gori…

Europska komisija je u suradnji s 38 telekom operatora iz EU-a te zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) ostvarila sporazum o nižim cijenama podatkovnog roaminga. Ne samo kada korisnici iz EU idu u zemlje Zapadnog Balkana nego i kada njihovi građani dolaze na teritorij Europske unije.

Sporazumom potpisanim još 6. prosinca 2022. godine operatori su se obvezali značajno smanjiti jaz između roaminga i domaćih naknada za korištenje podataka u oba smjera između EU-a i Zapadnog Balkana. Od 1. listopada 2023. maksimalne maloprodajne razine cijena (‘ograničene cijene’) za 1 gigabajt smanjit će se na 18 €, a zatim će jedan gigabajt od 2026. godine koštati 14 €. Cijena će se od 2028. godine smanjiti na 9 €.

Dakle, planirani početak postupnog smanjenja naknada je 1. listopada 2023. te će svaki operator samostalno odlučiti o modelu smanjenja maloprodajnih naknada za prijenos podataka u roamingu odnosno hoće li u cilju ostvarenja ovih mjera uvesti nove tarife i opcije ili će uvesti posebne promotivne pogodnosti i pakete usluga.

blank

Jesi li u ovas sporazum uključeni i hrvatski telekomunikacijski operatori A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom i Telemach Hrvatska?

Iz A1 Hrvatska ističu da je pristupanje Deklaraciji dobrovoljno te su do sada Deklaraciju potpisali operatori iz država EU i Zapadnog Balkana. Njome se ne predviđa ukidanje roaming naknada niti uvođenje tzv. Roam Like at Home modela odnosno korištenja usluga u roamingu po domaćim cijenama.

Potpisnici se obvezuju pristupiti komercijalnim pregovorima sa svakim operatorom koji je potpisnik Deklaracije s ciljem smanjenja roaming naknada. To se isključivo odnosi na prijenos podataka u roamingu i vrijedi samo za operatore koji su pristupili Deklaraciji. Inače, A1 Hrvatska već sada u svojoj ponudi ima roaming opcije koje korisnicima omogućuju povoljnije korištenje roaminga u državama Zapadnog Balkana.

Hrvatski Telekom dio je Deutsche Telekoma te je zajedno s predstavnicima operatora mobilnih mreža EU i Zapadnog Balkana početkom prosinca prošle godine predstavio zajedničku deklaraciju o daljnjim koracima za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana.

Ovom inicijativom Deutsche Telekoma i drugi operatori podržavaju mobilnost i pojednostavljuju povezivanje građana i gospodarstva u EU i Zapadnom Balkanu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija). Inicijativa se provodi na dobrovoljnoj osnovi između telekomunikacijskih operatora, a partneri su Vijeće za regionalnu suradnju gospodarstava Zapadnog Balkana i Europska komisija.

Iz HT-a ističu kako trenutno rade i na implementaciji proizvoda s cijenama nižima od dogovorenih ograničenja cijena čime se želi ojačati povezanost dviju regija poticanjem i pojednostavljivanjem poslovne, kulturne, turističke i druge razmjene.

Na naše pitanje o nižim cijenama poziva i SMS poruka iz HT-a odgovaraju da je riječ o inicijativi koja se odnosi na smanjenje naknada u podatkovnom roamingu te u ovom trenutku ne mogu komentirati hoće li se u narednom periodu slično događati i s naknadama kada je riječ o pozivima i SMS porukama.

Iz Telemach Hrvatska ističu da je United Grupa već potpisnik Sporazuma o roamingu država Zapadnog Balkana čime i Telemach čini dio ove inicijative. Zanimalo nas je planiraju li s tom (ili možda još povoljnijom) cijenom krenuti i prije roka od početka listopada 2023., na što odgovaraju da će u Telemachu sukladno toj inicijativi revidirati aktualne ponude te svoje korisnike na vrijeme obavijestiti o novim uvjetima i početku njihove primjene.

Oko potencijalno niže cijene razgovora i slanja SMS poruka iz Telemach Hrvatska kažu da je inicijativa Europske komisije usmjerena na podatkovni roaming, a svoje uporište ima upravo u ponašanju korisnika koji podatkovni promet koriste u znatno većoj mjeri nego SMS poruke i telefonske pozive.

Kroz ovu inicijativu operatori su se obvezali stvoriti uvjete koji će pridonijeti postupnom snižavanju cijena podatkovnog roaminga za korisnike koji putuju između većeg broja EU zemalja i zemalja Zapadnog Balkana, zaključuju iz Telemach Hrvatska.