Pronalazak rješenja održivog razvoja vjetroelektrana

blank

Šibenik je ugostio 600 sudionika koji su na znanstvenoj konferenciji radili na pronalasku rješenja održivog razvoja vjetroelektrana

Potreban je odgovorni razvoj energetike obnovljivih izvora kako u Hrvatskoj tako i u ostatku svijeta. Zaključak je to petodnevne znanstvene konferencije „7th Conference on Wind energy and Wildlife impacts – CWW 2023“ koja je okupila je svjetsku znanstvenu i stručnu elitu i više od 600 sudionika iz cijeloga svijeta.

U organizaciji hrvatskih tvrtki OIKON i Supernatural, pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta i Ministarstva znanosti i obrazovanja, ova vrlo aktualna i važna konferencija za cilj je imala
pronalazak rješenja održivog razvoja vjetroelektrana koji uključuje zaštitu prirode i okoliša.

Konferencija CWW svjetski je poznata konferencija u području energetike obnovljivih izvora na kojoj se razmjenjuju znanja i iskustva o tome kako umanjiti utjecaj koji razvoj vjetroelektrana ima na okoliš i prirodu, poput ptica, šišmiša i velikih zvijeri, ali i cijelih ekosustava.

blank

blank

Informacije i spoznaje prezentirane na konferenciji pomoći će u daljnjem odgovornom razvoju energetike obnovljivih izvora kako u Hrvatskoj tako i u regiji, ali i ostatku svijeta, što je izuzetno nužno s obzirom na vrlo ambiciozne ciljeve povećanja udjela obnovljivih izvora energije i izgradnju sve većeg broja vjetroelektrana.

Istaknuta predavanja na konferenciji održali su renomirani znanstvenici dr. sc. Johann Köppel (Technical University Berlin/Uppsala University), dr. sc. Roel May (Norwegian Institute for Nature Research), dr. sc. Christian C. Voigt (Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research, Njemačka) i dr. sc. Taber Allison (Renewable Energy Wildlife Institute, SAD).

Dvije panel rasprave, šest radionica, 108 usmenih i 90 posterskih izlaganja pokrili su teme vezane uz sve sastavnice okoliša – od cijelih ekosustava, općenito bioraznolikosti, specifičnih utjecaja na ptice, šišmiše i velike zvijeri, morske vrste i staništa, ali i ljude.

Konferencija je rezultirala važnim zaključcima usmjerenima na unapređenje održivog razvoja vjetroelektrana koji uključuje zaštitu prirode i okoliša. Raspravljalo se o regulatornim pitanjima, najnovijim tehnološkim rješenjima, kao i budućnosti korištenja energije vjetra.

blank

Konferencija je pokazala kako je umjetna inteligencija sve učestalija i u ovom sektoru te znanstvenicima pomaže u identifikaciji vrsta, ali i u lakšoj i procjeni utjecaja izgradnje vjetroelektrana na okoliš i prirodu. Za znanstveni program konferencije zaslužan je međunarodni znanstveni odbor od 16 članova na čelu s Davidom Tidharom, stručnjakom za bioraznolikost iz SAD-a s bogatim iskustvom rada u tom području.

„Ovo sedmo izdanje konferencije održano u Hrvatskoj, okupilo je najveći broj sudionika do sada i po njihovoj je ocjeni bila najbolja do sada, na što smo iznimno ponosni,“ rekao je Dalibor Hatić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije i direktor Instituta Oikon.

„Činjenica da se ova globalna konferencija održava u Hrvatskoj potvrda je ne samo kvalitete našeg rada na zaštiti prirode i promociji obnovljivih izvora energije, koji su sami po sebi ekološki projekti, već i općenito razine na kojoj se zaštita prirode provodi u Hrvatskoj, što stručnjaci i znanstvenici iz cijeloga svijeta koji se bave ovim temama očigledno nisu propustili,“ dodao je Hatić.

„Kada govorimo o održivom razvoju vjetroelektrana koji uključuje zaštitu prirode i okoliša, konferencija CWW 2023 i njezin uspjeh snažan je poticaj nastavku dobrog rada u tom području. Snažan je poticaj i Republici Hrvatskoj da uspješno provede energetsku tranziciju i izvršenje obveza koje ima po pitanju klimatskih promjena uz očuvanje zdravog okoliša i bioraznolikosti,“ objasnila je Mirna Mazija, suorganizatorica konferencije i direktorica tvrtke Supernatural.

U sklopu konferencije sudionici su posjetili vjetroelektrane Danilo i Jelinak, Sokolarski centar Dubrava, Nacionalni park Krka i Šibenski arhipelag te grad Šibenik. Konferenciju su napustili uz brojne pohvale i iskreno divljenje ljepoti krajobraza i ugođaja koji su doživjeli tijekom konferencije.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank