Prvi u Hrvatskoj: Hrvatski Telekom demonstrirao 5G tehnologiju u 4G frekvencijskom spektru

blank

U Samoboru se dogodio povijesni trenutak – Hrvatski Telekom je, prvi u Hrvatskoj, uz Samsung Galaxy S20 5G demonstrirao revolucionarnu 5G tehnologiju u postojećem 4G frekvencijskom spektru

Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra u praksi može omogućiti brzo pokrivanje većeg područja 5G uslugama. Hrvatski Telekom je testirao tehnologiju kojom je omogućio brzo pokrivanje 5G uslugama na većim područjima. Riječ je o tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija je primjena ključna za brzu implementaciju 5G tehnologije. Primjena DSS tehnologije omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Gigabitnim iskorakom u Samoboru HT je omogućio najveće 5G područje po brzini i pokrivenosti, što će biti od ključne važnosti za povezivanje velikog broja senzora, industrijskih uređaja, dronova i autonomnih vozila.

Na području Samobora HT je omogućio 5G tehnologiju na 10 baznih stanica u 2,1 GHz frekvencijskom području uz pet baznih stanica u 3,5 GHz području, čime je omogućeno najveće 5G područje po brzini i pokrivenosti u Hrvatskoj. Od same brzine prijenosa podataka još je značajnija pouzdanost veze koja se može jamčiti jedino kvalitetnim radijskim signalom korištenjem frekvencija u tzv. srednjem pojasu 1,8 – 2,1 GHz. U testiranju 5G funkcionalnosti korišten je komercijalno dostupni Samsung S20 5G terminal.

Primjenom tehnologije dinamičkog dijeljenja spektra testirali smo najveće 5G područje pokrivanja kroz kombiniranja 5G tehnologije u zasebnom (3,5 GHz) i u dijeljenom 4G/5G spektrom (2,1 GHz) te time napravili najveći iskorak u razvoju 5G tehnologije u Hrvatskoj i još jednom dokazali da imamo vodeću mrežu u Hrvatskoj”, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

blank
Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma

Jednostavna i brza implementacija tehnologije dinamičkog dijeljenja spektra, koja omogućava da se postojeći frekvencijski resursi dinamički dijele između 4G i 5G tehnologije, moguća je zahvaljujući nedavno završenoj modernizaciji cjelokupne mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Projekt koji je trajao više od dvije godine predstavlja najveću privatnu infrastrukturnu investiciju u Hrvatskoj u 2019. godini, a njime je uvedena najsuvremenija oprema spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti.