Samsung i Huawei u plusu, Apple i Xiaomi u minusu

Samsung mobiteli

Istražujemo koji je proizvođač pametnih telefona u trećem tromjesečju 2019. godine bio u plusu, a koji su završili s minusom po pitanju prodaje. Samsungov logo nalazi se na petini svih novoprodanih smartphoneova

Prodaja mobitela uvijek nam je zanimljiva, a s nestrpljenjem smo čekali rezultate trećeg kvartala. Iako već neko vrijeme pametni telefoni imaju pad prodaje, posljednje tromjesečje (srpanj – kolovoz – rujan 2019.) pokazuje sitne naznake oporavka. U cijelom je svijetu u tom periodu isporučeno 380 milijuna pametnih telefona, a u istom razdoblju lani taj broj je bio 379,8 milijuna.

Samsung je vodeći, broj 1, uz dobar rast prodaje – 78,4 milijuna u odnosu na 72,3 milijuna. Huawei, suprotno očekivanjima, nema pad nego rast – 66,8 milijuna u odnosu na 52 milijuna (uključena je prodaja i branda Honor). Treći je Apple s padom od 46,9 na 44,8 milijuna. Na četvrtom je mjestu Oppo s padom od 33,9 na 32,7 milijuna.

blank

Petoplasirani Xiaomi također ima pad, s 33,3 milijuna na 31,7 milijuna, a niti sljedeći na listi Vivo nije dobro prošao, pali su s 30,5 milijuna na 29,5 milijuna, pokazuju podaci Counterpointa.

Sad slijedi veliko iznenađenje: na sedmom mjestu se nalazi kineski brand Realme koji je svoju isporuku s prošlogodišnjih mršavih 1,3 milijuna povećao na 10,2 milijuna komada. Jedan od razloga je povećanje prodaje na kineskom tržištu, a tamo je ušao i na listu top 5 brandova. Spomenimo i kako Realme pripada BBK grupi u kojoj se nalaze Oppo, Vivo i OnePlus brandovi

I Motorola i LG, kao rijetko prisutni stari brandovi na listi 10 najboljih, imaju pad. Motorola je pala s 11,5 na 10 milijuna, a LG s 10 milijuna na 7,7 milijuna. Na desetom je mjestu kineski Tecno s rastom od 4,6 milijuna na 5 milijuna. Svi ostali brandovi su drastično pali – s 83,1 na 63,2 milijuna.

blank

(Izvor: Counterpoint, 31. listopad 2019.)

Ista je situacija i što se tiče udjela na tržištu, u postocima. Samsung je rastao s 19 na 20,6 posto (8,4 posto rast iz godine u godinu) što znači da je svaki peti mobitel u svijetu s njihovim logom. Povećanju prodaje najviše su pridonijeli Galaxy Note10 i Galaxy A serija.

Huawei je rastao s 13,7 na 17,6 posto, uz 28,5 posto rasta iz godine u godinu (uključena je prodaja i branda Honor), dok su na kineskom tržištu zauzeli rekordnih 40 posto. Sjećamo se kako je prije više od 10 godina udio od čak 50 posto u Europi imala tadašnja Nokia.

Trećeplasirani Apple je pao s 12,3 na 11,8 posto, što je pad isporuka za 4 posto. Ipak, za očekivati je da će se Apple vratiti natrag u četvrtom kvartalu koji je upravo u tijeku.

Zanimljivo je da među svim isporučenim uređajima oni s 5G podrškom imaju udio od 2 posto, uz rast od 200 posto. U Kini se 5G uvodi, u Europi je u drugoj polovici ove godine s komercijalnim radom počelo već nekoliko mreža, a povećanje 5G dostupnosti sigurno će povećati i prodaju pametnih telefona koja već nekoliko godina pada u cijelom svijetu.

Ono što još više dolazi do izražaja jeste da prva tri branda (Samsung, Huawei i Apple) drže gotovo 50 posto svjetskog tržišta pametnih telefona, a stotine ostalih brandova dijele preostalu polovicu.