Sve više telefoniramo, sve više trošimo megabajte

blank

Podatkovni promet u hrvatskim mobilnim mrežama u prvom ovogodišnjem kvartalu porastao je za 40 posto, na ukupno gotovo 500 petabajta (PB)

Ako bismo usporedili ovogodišnji ožujak s ožujkom 2019. povećanje podatkovnog prometa u hrvatskim mobilnim mrežama je čak 62 posto, za što je najviše „zaslužna“ epidemija koronavirusa. Ukupno je u prvom ovogodišnjem tromjesečju (siječanj – ožujak 2020.) podatkovni promet bio veći za 40 posto, pokazuju podaci koje je objavio HAKOM. Daljnji rast očekuje se i u drugom tromjesečju ove godine.

Hrvatski korisnici mobitela više su telefonirali u ovoj nego u prošloj godini, usporedimo li prva tromjesečja u godini – ukupan broj odlaznih minuta u pokretnoj mreži porastao je za 17 posto. Usporedbom s posljednjim tromjesečjem 2019. godine (listopad – prosinac 2019.) povećanje broja odlaznih minuta je 11 posto. Što se razlikuje od dosadašnjih trendova jer se u zadnjem tromjesečju godine uobičajeno ostvari veći promet zbog blagdana.

U prvom tromjesečju 2020. nije zabilježen pad prihoda od roaminga s obzirom na kraće razdoblje tijekom kojeg su granice bile zatvorene.

Na tržištu širokopojasnog pristupa internetu promijenjen je način objave podataka za 2020. na način da se u broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži više ne pribrajaju priključci kod kojih se usluga pruža putem pokretne mreže. Naime, navedena usluga vezana je uz fiksnu lokaciju, ali ne zadovoljava osnovne kriterije vezane za garantiranu brzinu, sukladno Uredbi o utvrđivanju mjera u vezi s pristupom otvorenom internetu.

Za razdoblja nakon 2019. navedena usluga objavljivat će se u kategoriji priključaka širokopojasnog pristupa internetu u pokretnoj mreži. Promjene u izvještavanju utjecale su na pokazatelje koje se odnose na širokopojasne priključke internetu u nepokretnoj i pokretnoj mreži pa promjene u odnosu na prethodna izvještajna razdoblja ne prate dosadašnje trendove.

Od širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži, broj priključaka putem svjetlovodne pristupne tehnologije i dalje ostvaruje najveći porast. Više od 38 posto korisnika u nepokretnoj mreži ostvaruje pristup internetu brzinama većim od 30 Mbit/s, odnosno više od 11 posto brzinama većim od 100 Mbit/s. Broj korisnika 4D paketa je i dalje u porastu.

Ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija smanjen je za 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje u 2019. Unatoč manjim ukupnim prihodima, rast prihoda je ostvaren na tržištu širokopojasnog pristupa internetu i to za 2,7 posto, kao i na tržištu naplatne televizije za gotovo 4 posto u odnosu na isto razdoblje u 2019.