U Novskoj se gradi Centar gaming industrije

blank
Foto: Tomislav Koran

U Poduzetničkom inkubatoru Sisačko-moslavačke županije PISMO powered by A1 potpisan je ugovor o financiranju prve faze projekta

Vrijednost prve faze projekta Centar gaming industrije je 26.337.392,25 eura, a gradit će se u Novskoj. Ugovor su potpisali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić i ravnateljica Regionalnog koordinatora SMŽ Andreja Šeperac.

Potpisivanju su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak te gradonačelnica Novske Marija Kušmiš. Andreja Šeperac je kroz zahvalu svima koji su doprinijeli potpisu ovog ugovora spomenula da će Centar gaming industrije biti najveći projekt ikad u Novskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

blank
Foto: Tomislav Koran

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je važnost ovog projekta za budući razvoj nacionalnog gospodarstva te istaknuo njegove dugoročne koristi:

„Prilagodbom novih trendova, novih razvojnih smjerova, Novska i Sisačko-moslavačka županija profilirali su se kao centri za gaming industriju. U srednje škole uveden je smjer tehničar za razvoj videoigara, Inina zgrada u Novskoj adaptirana je u učenički dom u kojem borave učenici iz svih dijelove Hrvatske, a u Sisku se radi i na Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole. Radite na partnerstvima s fakultetima i cjelokupno doprinosite razvoju akademske zajednice. Nema sumnje da projekt Centar gaming industrije neće biti jedinstven. Privući će takav priljev mladih, da ćemo se iznenaditi što je sve pokrenuto iz poduzetničkog inkubatora u Novskoj. Kao Vlada u proteklom razdoblju, za ovaj projekt napravili smo veće iskorake nego igdje drugdje s obzirom da je ova županija bila na udaru brojnih nezgoda. Regionalna karta za Sisačko-moslavačku županiju je promijenjena. Cijelo područje ima najbolje uvjete za ulagače. I s projektima poput ovog, nema bojaznosti za Sisačko-moslavačku županiju.“

blank
Šime Erlić (Foto: Tomislav Koran)

Proteklih godina gaming industrija Hrvatske bilježi rast prihoda, rast dobiti, rast broja zaposlenih, ali i rast brojke onih koji se ovoj najbrže rastućoj gospodarskoj grani žele pridružiti. Upravo je zato osmišljen projekt Centra gaming industrije, svojevrsni kampus, nastavak uspješnog gaming inkubatora PISMO powered by A1 koji će se prostirati na gotovo 9 hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska.

Centar gaming industrije, prvi takav u Europi, uključuje inkubator i akcelerator gaming industrije, infrastrukturu za sveučilišne studijske programe u području gaming industrije te sve pripadajuće studentske i sportske sadržaje.

Projekt započinje upravo izgradnjom infrastrukture i uspostavom studijskih programa, studentskog doma s 201 ležajem kao i niza sportskih sadržaja poput bazena, sportske dvorane, ali i sportskih igrališta na otvorenom, energane i prometnice.

blank
Andreja Šeperac (Foto: Tomislav Koran)
blank
Ivan Celjak (Foto: Tomislav Koran)
blank
Foto: Tomislav Koran