U Zagrebu je otvoren coworking specijaliziran za blockchain tehnologiju

blank

House of Blockchain je dijeljeni radni prostor sa stolovima i uredima za iznajmljivanje te na jednom mjestu okuplja blockchain startupe

Stručnjaci koji mogu pomoći s razvojem pametnih ugovora, povezivanjem s najvećim blockchain zajednicama globalno, dizajnom, umjetnom inteligencijom, financijama, marketingom i poslovnim razvojem okupljeni su na jednom mjestu, u blizini zgrade HRT-a.

Na površini od 650 kvadrata smjestili su se najveći domaći blockchain startupi, a u ovom coworkingu je ujedno i sjedište nacionalnog blockchain i kripto udruženja UBIK-a.

Prema podacima CoinMarketCapa najpopularniji primjer korištenja blockchain tehnologije, Bitcoin, kreće se oko 70.000 dolara vrijednosti, više nego rekordnih 2017. i 2021. godine te Wall Street sve više raspravlja o njegovoj budućnosti.

blank

Prvi u Hrvatskoj coworking prostor specijaliziran za tu tehnologiju – House of Blockchain – okuplja snažnu blockchain zajednicu startupa, developera i investitora. Smješten je na transverzali zagrebačke blockchain scene – u krugu od kilometra nalazi se većina najvećih blockchain projekata koji se razvijaju u Hrvatskoj.

“Mnogi od njih rade na svojim startupima i domaćim i stranim blockchain projektima, a zbog tako aktivne lokalne blockchain zajednice, čiji je dio i kripto zajednica, House of Blockchain je već u startu popunio 72 posto kapaciteta”, izjavila je Dora Kordi Radmanić, menadžerica operacija House of Blockchain te dodala:

“Zagreb i Hrvatska posebni su po tome što mnogo ljudi ima vrlo izraženo nepovjerenje u institucije, a to je problem koji se matematički rješava korištenjem blockchain tehnologije i na takvom ‘kriptografskom povjerenju’ danas gradi se sve više i više proizvoda o čijim prednostima i izazovima želimo educirati javnost”.

blank

Blockchain tehnologija primjenjuje se u sljedivosti hrane, industrijskih proizvoda i dijamanata te u financijskoj industriji, a najpopularnija je po primjeni u Bitcoinu i Ethereumu. U posljednje vrijeme popularnost ove tehnologije podigli su BlackRockov Bitcoin ETF, koji je premašio vrijednost od 10 milijardi dolara, i Europska Komisija, koja želi vidjeti primjenu blockchain tehnologije u državnoj upravi. Toj inicijativi se priključila i Hrvatska.