Umjesto 112 i 192 brojeva, nazovite zamjenske brojeve

blank

Veći dio današnjeg dana HT-ova fiksna i mobilna mreža nisu dostupne. Alternativa postoji, a možete koristiti WhatsApp, Viber, Telegram kao zamjenu

Zbog tehničkih problema operatora brojevi 112 i 192 su nedostupni tijekom 29. rujna 2020. Infrastruktura Hrvatskog Telekoma s radom je prestala oko 10 sati ujutro, a tijekom dana građani nisu uspijevali dobiti niti hitne službe, poput brojeva 112 i 192. U slučaju da vam ovi brojevi nisu dostupni, nazovite 01-3650-065 i 01-3650-066.

Korisnike koji koriste mrežu Hrvatskog Telekoma, a imaju instalirane instant messaging aplikacije poput Vibera, Telegrama, WhatsApp, Hangouts, možete nazvati na taj način. Naravno, i oni moraju imati povezanost na internet, preko rutera koji koristi infrastrukturu drugih operatora.

U međuvremenu, od Hrvatskog Telekoma stiglo je priopćenje u kojem izvještavaju javnost i svoje korisnike da su prema hitnim službama pozivi omogućeni bez ikakvih poteškoća:

Tehnički kvar koji je prouzročio problem u uspostavi fiksne i mobilne govorne usluge uočen je u 10:15 sati i trajao do 16:15 sati. Uzrok kvara je neregularno ponašanje sustava za prijenos signalizacijskih poruka za uspostavu govornih poziva uslijed softverske greške.
Zbog kompleksnosti sustava i specifičnosti kvara, koji se po prvi puta manifestirao u ovom obliku, otklon kvara trajao je 6 sati, a u njegovo rješavanje bili su uključeni stručnjaci Hrvatskog Telekoma, Deutsche Telekoma te glavnih dobavljača sustava: Nokia, F5 i Metaswitch.
Nakon otklona kvara počeo je proces normalizacije usluga, a prioritet je stavljen na hitne službe koje sada funkcioniraju bez poteškoća, potom poslovne korisnike, a nakon toga slijede privatni korisnici. Potpuna normalizacija telekomunikacijskog prometa očekuje se uskoro.
Još jednom se ispričavamo svim korisnicima radi poteškoća i neugodnosti koje su imali.