Uskoro ćemo u prosjeku trošiti 10 GB podataka mjesečno

blank

Što nas očekuje kad u svijetu zažive 5G mreže? Koliko ćemo podatkovnog prometa trošiti?

U 2024. godini se očekuje prosječna mjesečna potrošnja po korisniku od 10 GB. Bit će to vrijeme kada će 5G mreže u svijetu biti uobičajena infrastruktura, za razliku od sadašnje situacije – u Europi je samo devet zemalja pokrenulo 5G mreže.

GSMA Intelligence procjenjuje da će 5G konekcije u četvrtom tromjesečju 2020. godine dosegnuti 9,9 milijuna korisnika, od čega će u Aziji biti 6,8 milijuna korisnika, u Sjevernoj Americi 1,9 milijuna te oko 600.000 na Bliskom istoku.

5G je pokrenut na oko 30 tržišta u svijetu, dostupnost je vrlo mala i mrežu koristi manji broj korisnika. Operatori planiraju značajnija ulaganja u 5G u sljedeće dvije godine. Ipak, 2020. godina bit će godina 5G pametnih telefona.

Zbog pandemije koronavirus i bolesti COVID-19, isporuke pametnih telefona pale su u siječnju 2020. za 40 posto te čak 56 posto u veljači, prema procjenama. Prisilno zatvaranje tvornica tek će se osjetiti u sljedećem razdoblju. Ipak, s druge strane korisnici u izolaciji trebaju veće količine podatkovnog prometa, što znači da nam je 5G neophodan. Ne samo zbog zabave nego i zbog posla od kuće. GSMA Intelligence je reducirala svoja očekivanja u 2020. godini za 25 posto te očekuju 150 milijuna korisnika (konekcija) u cijelom svijetu do kraja ove godine. Najviše bi uređaja trebalo biti aktivno u Istočnoj Aziji i u SAD-u.

Očekuje se brzi pad cijena 5G uređaja, ovisno koliko će se 5G mreže graditi u svijetu. U 2025. godini GSMA Intelligence predviđa 1,8 milijardi korisnika pete generacije mobilne telefonije. Istovremeno, korisnici će sve više trošiti podatkovne pakete, a potaknut će ih novi servisi koji pokrivaju sve, od 4K ultra HD video filmova i brzog igranja do gledanja na više ekrana, ali i VR i AR tehnologije.

Glavna stvar na 5G tržištu bit će poslovne aplikacije. Ipak, mobilni se operatori susreću s nizom izazova kako bi pokrenuli mreže sljedeće generacije. Morat će znatno više ulagati, mreže će biti složenije i kompliciranije pokrenut će se raznoliki spektar usluga, ali morat će se paziti na optimizaciju mreže i brojna ograničenja dodijeljenog frekvencijskog spektra.