Vlasnik TikToka neće pokleknuti pod pritiskom SAD-a

blank

ByteDance se ne želi odreći udjela, izjavio je to Zhang Yiming, osnivač mreže TikTok, bez obzira što im prijeti zabrana u SAD-u

Zhang, glavni dioničar ByteDancea sa sjedištem u Pekingu, protivi se bilo kakvoj prodaji, iako to Sjedinjene Američke Države sve više ističu, kao jedinu mogućnost da ne dođe do zabrane popularne mreže na njihovom području.

Video platforma kratkog formata TikTok već je neko vrijeme na udaru američkih vlasti koje smatraju kako kineska vlada ima doticaj s podacima koje aplikacija prikuplja te smatraju kako je jedini način za njihov opstanak u SAD-u prodaja kompanije trećoj strani.

TikTok u SAD-u koristi 170 milijuna ljudi, a sredinom ožujka 20204. godine je Zastupnički dom Kongresa SAD-a donio prijedlog zakona koji bi prisilio matičnu tvrtku TikToka da proda svoju imovinu u SAD-u vlasniku koji nije iz Kine. Dali su rok od 180 dana ili će se suočiti sa zabranom u cijeloj zemlji.

Da bi to toga došlo odobrenje mora dati američki Senat, a zatim odluku mora potpisati predsjednik SAD-a Joe Biden. Treba znati i kako bi prodaju trebala najprije odobriti regulatorna tijela u Kini. To bi značilo i da bi algoritmi završili u rukama kompanija u stranom vlasništvu.

SAD su zabrinute za nacionalnu sigurnost, a odgovor iz TikToka je kako prikupljeni podaci o korisnicima na američkom tlu ostaju u zemlji te nisu dostupni osoblju ByteDancea u Kini.