Završio vodeći događaj za Dynamics i Power Platform zajednice

blank

U Portorožu se okupilo više od 1000 sudionika iz čak 47 zemalja što je povećanje od 67% u odnosu na prošlu godinu

DynamicsMinds 2024, vodeća konferencija za Dynamics 365 i Power Platform, od 26. do 29. svibnja 2024. okupila je u slovenskom Portorožu entuzijaste, korisnike kao i Dynamics 365 i Power Platform stručnjake te im pružila mogućnost da se povežu, surađuju i zajedno osmisle inovacije.

Tijekom konferencije na više od 200 predavanja i uz sudjelovanje više od 170 međunarodnih predavača govorilo se o poslovnim aplikacijama i njihovoj primjeni.

Tijekom keynote prezentacije na kojoj su sudjelovali prominentni govornici poput Georga Glantschniga (Microsoft), Keitha Whatlinga (HSO), Shaya Gurmana (Microsoft), Mikea Mortona (Microsoft) i Done Sarkar (Microsoft), Sarkar je predstavila 5 trendova u svijetu umjetne inteligencije za 2024. i 2025.

blank

Očekuje se procvat malih jezičnih (SLM)/Frontier/specijaliziranih modela, veći fokus na sigurnost podataka, značajan rast resursa za unapređivanje vještina i njihovo usvajanje kako bi korisnici mogli bolje usvojiti alate umjetne inteligencije, razvoj hardvera za umjetnu inteligenciju koji će maksimizirati korištenje alata koje pokreće umjetna inteligencija (novi Copilot+ PC), kao i agentifikacija Copilota.

“Postoji 101 Copilot unutar Microsoftovih proizvoda. Zajednička karakteristika svima je da se ponašaju kao da se nikada prije niste „sreli“, ne znaju kontekst i ne pamte. Agentifikacija je način na koji Copilotu dodajemo kontekst i memoriju, što ga zatim čini sposobnijim da radi stvari u vaše ime”, objasnila je Sarkar, Chief Troublemaker AI Copilota u Microsoftu.

Na panelu “Pitajte stručnjake: Copilot”, Dona Sarkar, Chris Huntingford (ANS Group), AJ Ansari (DSWi) i Raffaele Rialdi (Vevy Europe) govorili su o najvećim izazovima u usvajanju Copilota.

blank

Zaključili su da bi prije nego što ga tvrtke počnu koristiti, one trebale definirati tko će ga i kako koristiti te prihvatiti novu organizacijsku kulturu i postaviti jasna pravila o sigurnosti podataka.

Aleksandar Totović (Microsoft) održao je nekoliko predavanja s fokusom na propise, dokumentaciju, poreze i održivost, područje koje Europska unija sve više regulira.

“Ovo je računovodstvo 21. stoljeća i u sljedeće dvije godine, posebno u Europskoj uniji, više od 50 tisuća tvrtki bit će obuhvaćeno novim pravilima – trebat će izvještavati o održivosti pa smo zato stvorili novi modul koji prati i izvještava o emisijama stakleničkih plinova”, objasnio je Totović.

David Yack (365.training) govorio je o svim pitanjima arhitekture visoke razine, koja se moraju razmotriti pri izradi i projektiranju poslovne aplikacije.

“Brzina promjena u sljedećih nekoliko godina će biti nevjerojatna, što će jako utjecati na arhitekte zbog konstantnih promjena mogućnosti umjetne inteligencije i praćenja tog tempa”, rekao je David.

“Jedan od aspekata koje smo dotaknuli tijekom predavanja jest kako pripremiti prave podatke, osigurati se da imate prava na te podatke i sve to objediniti”, objasnio je Yack.

blank blank

Tijekom konferencije održano je više od 200 predavanja i panela. Jedan od onih koji je izazvao brojne komentare bio je panel “Pandorina kutija umjetne inteligencije je otvorena.

Što sad?” na kojem je moderatorica Ana Gligorijević (Docentric) ugostila Donu Sarkar, Acu Momčilovića (Globalni institut za etiku umjetne inteligencije), Ilju Fainberga (Microsoft) i Rajka Muršića (Sveučilište u Ljubljani) da bi raspravljali o prednostima i nedostacima umjetne inteligencije koja je tu da ostane.

Diskutirali su o područjima na koje je umjetna inteligencija pozitivno utjecala, poput obrazovanja i medicine, komentirali je li pravi put brzo ponuditi nebrojene AI aplikacije na korištenje javnosti te zašto vjeruju da umjetna inteligencija ne može zamijeniti ljude i njihove emocije.

Osmerostruki Microsoft Business Applications MVP, član Microsoft Dynamics 365 Partner Councila i izvršni direktor Forceworksa, Steve Mordue, podijelio je svoje oduševljenje konferencijom i istaknuo da okuplja idealan broj stručnjaka i pruža sjajne ideje.

“25 godina idem na različite konferencije – ova je daleko najzabavnija na kojoj sam ikada bio”, rekao je Mordue.

“Zajednici je potrebno što više ovakvih okupljanja, da bi se proširila riječ o tome što se događa”.

Spomenuo je i brz tempo promjena te naglasio da, primjera radi, prije 10 godina nismo bili ni svjesni da se bilo koja od ovih stvari o kojima se govorilo na konferenciji, može uopće dogoditi.

“Mi u Docentricu čvrsto vjerujemo da organizacijom ove konferencije doprinosimo Microsoftovoj Dynamics zajednici”, rekao je Miha Vuk, tehnički ekspert u Docentricu.

“Počeli smo s različitim aktivnostima u prošlosti, poput pisanja članaka, pomaganja drugima na različite načine, a onda smo vidjeli priliku da napravimo više organiziranjem DynamicsMinds konferencije, jedinstvene konferencije u ovom dijelu svijeta i jednog od najvećih događaja te vrste u Europi.”

Također, naglasio je važnost Dynamics User grupe u regiji Adriatic, koja povezuje Dynamics korisnike i eksperte da bi razmijenili svoja iskustva i znanja na susretima tijekom cijele godine.

blank

Ovogodišnja konferencija premašila je očekivanja kada je u pitanju posjećenost, sa značajnim povećanjem od 67% u odnosu na prošlu godinu, i učvrstila svoju reputaciju kao vodeći događaj za Dynamics i Power Platform zajednice.

Međunarodni sudionici pohvalili su informativna predavanja, mogućnosti za proširenje mreže kontakata i prekrasnu lokaciju.

Konferenciju je organizirala brzo rastuća slovenska tvrtka Docentric. Pax8 bio je VIP dijamantni sponzor, a Leapwork dijamantni sponzor.