Izgubili ste mobitel? Prije prijave policiji provjerite vrijednost mobitela

blank

Što učiniti ako vam ukradu mobitel? Blokira li policija ukradene mobitele? Kolika je minimalna vrijednost mobitela koja se može prijaviti nakon krađe? Pitali smo policiju i dobili zanimljive odgovore.

Nismo saznali koliko se godišnje u Hrvatskoj prijavi ukradenih mobitela jer policija statističke podatke obrađuje samo za ona kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti (ako je materijalna šteta veća od 1.000,00 kuna), odgovorili su nam na naš upit iz službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova. Policiji se može prijaviti svaka krađa, bez obzira na vrijednost ukradene stvari koja utječe na način progona počinitelja. Ako je krađom počinjena materijalna šteta iznad 1.000,00 kuna, progon će policija poduzeti po službenoj dužnosti. U slučaju materijalne štete manje vrijednosti, progon se poduzima privatnom tužbom.

blankKrađu je moguće prijaviti putem telefona i osobnim odlaskom u najbližu policijsku postaju prema mjestu izvršenja kaznenog djela. U slučaju kada se krađa mobitela prijavljuje telefonom, policijski službenik operater će na temelju saznanja koje je prikupio od oštećene osobe na mjesto događaja uputiti policijske službenike ili će oštećenu osobu uputiti da ode u najbližu policijsku postaju prijaviti krađu ukoliko zaključi da nema korisnih tragova tj. elemenata koji zahtijevaju provođenje očevida. Ukoliko je oštećena osoba maloljetnik, u policijsku postaju radi prijave treba doći u pratnji roditelja ili skrbnika, odgajatelja i sl.

Pri podnošenju prijave krađe mobitela korisno je znati znati marku, model, serijski broj ili IMEI broj te pozivni broj mobitela kako bi ga se moglo identificirati, savjetuju iz Ministarstva unutarnjih poslova. Na naše pitanje o blokiranju ukradenih mobitela, policija nije ovlaštena te stoga niti ne poduzima takve radnje.

Pronađeni mobiteli se u većini slučajeva vraćaju njihovim vlasnicima, odnosno oštećenicima koji su prijavili krađu mobitela, uz izdavanje potvrde o vraćanju predmeta. Ukoliko se kriminalističkim istraživanjem identificira počinitelj i protiv njega se podnese kaznena prijava, a ukaže se potreba da mobitel služi kao materijalni dokaz, tada se uz kaznenu prijavu mobitel dostavlja na čuvanje u posebnim prostorijama nadležnih državnih odvjetništva odnosno sudova.

blankObavezno se javite svojem mobilnom operatoru kako bi se blokirali odlazni pozivi i korištenje drugih usluga putem vaše kartice ili telefona. Postoji mogućnost da ćete pri pozivu službi za korisnike, pri identifikaciji, morati znati neke podatke poput PUK brojeva ili kad ste posljednji put nadoplatili prepaid račun te s koliko kuna, ukoliko prijavljujete krađu mobitela s brojem na bonove koji nije registriran s osobnim podacima. Radi li se o pretplatničkom broju telefona (s mjesečnom pretplatom), tada će vam trebati identifikacijski podaci pa pri ruci imajte osobne dokumente.

Već duži niz godina mobiteli imaju mogućnost daljinskog blokiranja ili čak resetiranja ukoliko su spojeni na internet, možete u svakom trenutku znati gdje vam se mobitel nalazi ukoliko je uključen navigacijski i podatkovni servis, a sve je to moguće uz pomoć aplikacija koje se najčešće već nalaze instalirane u vašem mobitelu ili ih pak sami možete instalirati. Dakle, ako ste izgubili mobitel i uključili ste praćenje, preko web pretraživača možete provjeriti njegovu trenutnu ili posljednju lokaciju – možda vam je ispao u travi dok ste se šetali pa brzo krenite u potragu. Ukoliko telefon ne možete pronaći, a na njemu imate bitne podatke onda je moguće daljinsko brisanje svih podataka.

blankNaravno, obavezno na svojem telefonu uključite spremanje svih podataka u cloud (telefonski imenik, fotografije i video zapisi, pozivne liste, SMS poruke, Viber/WhatsApp poruke i sadržaji itd.). Kupnjom drugog mobitela i SIM kartice s istim brojem telefona uskoro ćete imati sve svoje sadržaje sa stagog mobitela na novom uređaju.

Ukoliko je vaša prepaid SIM kartica neregistrirana, novu ćete SIM karticu moći dobiti samo ako imate PUK2 broj pa obavezno čuvajte takve podatke i nemojte bacati plastični držač SIM kartice koji se dobije uz SIM karticu.

S obzirom da se radi o ukradenom mobitelu, sumnjamo da vam se isplati nuditi neku naknadu kroz SMS poruku ili poziv jer vam se kradljivac sigurno neće javiti. Sasvim je druga situacija ukoliko ste mobitel izgubili pa ga pronađe poštena osoba koja zna koliko vrijede telefonski brojevi, fotografije i video zapisi ili možda neke poruke koje čuvate.