Kako riješiti problem s WhatsApp pohranom kopije?

blank

Od sada se Googleov diskovni prostor za Gmail dijeli i za WhatsApp pohranu što znači da možda više nećete imati prostora za nove mailove

Unatrag više godina se sigurnosna kopija (backup) WhatsApp poruka te fotografija i video filmova spremala na Googleov Disk odnosno Drive koji u pravilu daje 15 do 17 GB besplatnog prostora. Za više prostora potrebno je Googleu plaćati mjesečnu ili godišnju naknadu – 100 GB košta 2,12 eura mjesečno.

Koliko ste pohrane iskoristili možete pogledati u Gmail aplikaciji na telefonu ili računalu. Ukoliko ste upravo potrošili sve dostupne slobodne gigabajte na Google Disku morat ćete nešto izbrisati – određene mailove, dokumente koje imate na svojem Disku, isključiti kopiranje fotografija i videa s vašeg telefona. Ili izbrisati WhatsApp arhivu koja se, ukoliko ste to u postavkama aplikacije WhatsApp uključili, u određenim intervalima sprema na Google Disk.

blank

blank

blank

blank

blank

U našem primjeru je WhatsApp kopija veličine 2,48 GB zauzela 17,94 GB (od dostupnih 17 GB), a novi su mailovi i dalje ipak dolazili. Ipak, ne zna se koliko će Google dugo odobravati iskorištavanje više od 100 posto prostora. Rješenja su moguća, a mi smo najprije u postavkama aplikacije WhatsApp na telefonu smanjili prvotnu arhivu koja je prvotno bila 5,8 GB.

U postavkama WhatsApp aplikacije smo u dijelu Storage and data odabrali Manage storage – tu ćete saznati koliko je velika arhiva svih poruka koje imate u WhatsApp aplikaciiji. Već tu se može značajno smanjiti arhiva, što je nama nakon nekoliko minuta i uspjelo pa smo s 5,8 GB arhivu odnosno sigurnosnu kopiju smanjili na 2,48 GB.

blank

Na vrhu se nudi mogućnost pregleda i brisanja fotografija, videa i drugih vrsta dokumenata koji su proslijeđeni više puta – kod nas je bilo 20,4 MB. To smo obrisali. Zatim smo kliknuli na Larger than 5 MB te pronašli videe i fotografije koje su veće od 5 MB. Otvorio se popis ljudi s kojima smo razmijenili veće količine datoteka, uz ispis koliko pojedina komunikacija zauzima mjesta. S Ivanom smo razmijenili 776,1 MB.

Otvaranjem pojedinog imena dolazi se do svih datoteka koje smo razmijenili – na taj način vrlo lako možete pronaći neki video ili fotografiju, umjesto pretraživanja po razgovorima, unutar povijesti komunikacije s tom osobom.

Želite li izbrisati sve fotografije i videe možete to napraviti klikom na Select All. U izborniku na vrhu ekrana desno se nalazi mogućnost filtriranja sadržaja prema veličini datoteka te najnoviji odnosno najstariji. I na taj način ćete lakše pronaći sadržaje koje želite izbrisati – možete pojedinačno označavati ili kliknuti na Označi sve (Select All), a zatim se kretati prema dolje i eventualno određene mjesece deaktivirati i ne obrisati najnovije, na primjer.

blank

Na taj smo način smanjili sigurnosnu kopiju koja se šalje na Google Disk pa je nakon prethodnog brisanja potrebno obavezno napraviti novu sigurnosnu kopiju kako bi se na Google Disku ažuriralo stanje. Ne napravite li to, prethodnim brisanjem niste ništa postigli.

Ukoliko se na Google Disku niti nakon brisanja određenih videa i fotografija zauzetost nije smanjila ispod barem 95 posto, najbolje je za sigurnosnu kopiju s WhatsApp poruka u postavkama aplikacije WhatsApp unijeti neki drugi Gmail.

Možda imate neki već od ranije ili možete besplatno otvoriti novi i tako imati 15 GB prostora i riješiti problem na svojem Google Disku. U postavkama WhatsAppa samo unesite taj novi Gmail i njega označite kao račun (account) na koji se šalje sigurnosna kopija koja vam dobro može doći ukoliko vam se telefon pokvari, izgubite ga ili samo kupujete novi pa želite prenijeti sve podatke sa starog na novi telefon.

Iz Googlea na stranici s uređivanjem prostora na Google Disku upozoravaju kako će se, kad izbrišete sigurnosnu kopiju, izbrisati vaša posljednja sigurnosna kopija chatova iz WhatsAppa (povijest chata i multimedijski sadržaji). Ako izbrišete sigurnosnu kopiju sa svojeg WhatsApp računa, nećete moći vratiti chatove na novom telefonu. Brisanjem sigurnosne kopije oslobodit će se pohrana na vašem Google računu.

Ako želite isključiti sigurnosno kopiranje u WhatsAppu otvorite Settings (Postavke) > Chats (Chatovi) > izbornik Chat backup (Sigurnosno kopiranje chatova) i postavite učestalost sigurnosnog kopiranja na Never (Nikad).