TEST Samsung Galaxy S23 Ultra nakon godinu dana

blank

Najzadovoljniji smo s baterijom koja nije izgubila na trajanju, a dobili smo i neke nove značajke kroz nadogradnje softvera

S23 Ultra jedan je od 10 najprodavanijih pametnih telefona u svijetu u 2023. godini. Predstavljena 1. veljače 2023. godine odmah je izazvala pozornost, iako se po dizajnu ne razlikuje od prethodnika Galaxy S22 Ultra dok je u odnosu na Galaxy S21 Ultra samo maknut poprilično istaknuti otok na stražnjoj strani.

Model koji je naslijedio nekadašnji „the smartphone“ Galaxy Note nije zakazao što se tiče reputacije koju model ima praktički od 2011. godine kada je u rujnu predstavljen Prvi Galaxy Note N7000. Zadržan je glavni koncept s velikim ekranom i olovkom S Pen koja omogućuje različite interakcije s Android 14 telefonom.

Iako su inovacije koje nudi S Pen olovka u posljednjim godinama stišane, ostaju mnoge korisne značajke koje se mogu obaviti olovkom, a svakako je najkorisnija mogućnost potpisivanja dokumenata direktno na ekranu. Dakle, nema printanja dokumenta, traženja olovke kako bi se potpisao papir te zatim stavljanja na skener i prebacivanja natrag na računalo. Ili mobitel. Ultra sve to obavlja u par poteza.

blank

Olovka i dalje omogućuje napredne opcije uređivanja teksta odnosno kopiranja dijelova sadržaja na ekranu, nudi se mogućnost pisanja po zaključanom ekranu (zgodno ako trebamo nešto brzo zapisati, recimo nečiji broj), možemo pisati po bilo čemu na ekranu te recimo zaokružiti najbitnije dijelove. S olovkom S Pen se može upravljati i kamerom, uz različite geste.

Ultra ističe i veliki ekran, jedan od najvećih u industriji telefona, a tako je od samih početaka. I dok je prvi Note imao ekran od 5,3 inča, što je u to vrijeme bio „televizor“, u posljednjim godinama je zadržana dijagonala od 6,8 inča, uz AMOLED ekran koji može dobiti samo pohvale i nagrade.

Samsung u posljednjim godinama sve manje zakrivljuje ekran na lijevoj i desnoj strani, razlog je svakako spomenuta olovka kojoj odgovara samo ravna površina. Na taj se način i više ekran može iskoristiti.

blank

Nudi 120 Hz osvježavanja slike, strašno veliko osvjetljenje na direktnom svjetlu od 1200 kandela odnosno 1750 kandela kad je baš potrebno. Prekriva i veći dio prednje površine, uz baš tanke rubove. Moguće je birati rezoluciju između samo HD+, fullHD+ koja se najčešće koristi te QHD+ od 3088 x 1440 piksela.

Utjecat će to na potrošnju energije, ali ne treba brinuti jer baterija od 5000 mAh zaista dugo traje. Čak i s uključenim 5G, iako uglavnom preferiramo 4G jer LTE tehnologija nudi zaista velike brzine koje su tih do 5G brzina. Naših 5G brzina, jer to nisu prave 5G brzine koje bi morale ići iznad 1 Gb/s. Ali, ako dobijemo 600 ili 700 Mb/s jako smo sretni i ponosni. Vidjet ćemo kad dođe pravi 5G, a zvat će se 5G Advanced ili 5,5G.

Baterija se puni snagom do 45 W, što je omogućio model Galaxy S22 Ultra dok je model Galaxy S21 Ultra imao podršku za najviše 25 W. Da, Samsung je u tome skroman, ne nudi 67 W, niti 100 W pa niti 125 W kao neki drugi proizvođači, ali u praksi nikad ne punimo mobitel duže od cca sat vremena jer nam na kraju dana ostane oko 30 posto baterije.

Nismo nimalo štedjeli Samsung Galaxy S23 Ultra tijekom dana i noći, kao i tijekom dužeg perioda. Primjetno je kako nakon gotovo godinu dana baterija nije izgubila ništa primjetno na kapacitetu. Donedavno smo koristili i Galaxy S21 Ultra, a taj je model nakon više od dvije godine izgubio možda 10 posto kapaciteta. Ponovo je to bilo dovoljno za cijeli dan korištenja. Dakle, iako nema brzo punjenje, S23 Ultra nije zbog toga zakinut ni za što jer se baterija za 30-ak minuta puno do 65 posto.

blank

Da, ne dolazi strujni punjač u pakiranju, dobije se samo kabel USB-C na USB-C i iglica za SIM karticu. Minus ili plus, odlučite sami, ali nemojte biti subjektivni nego objektivni i razmislite koliko punjača kod kuće imate.

OK, možda nemate punjač od 45 W, treba uložiti u njega jer ćete uz slabiji stari punjač malo duže puniti bateriju, ali ništa to nije strašno. Nekada smo mobitele punili dva do tri sata. Neki jeftini modeli se i danas toliko dugo pune.

Podržano je i bežično punjenje snagom do 15 W, što nam je uvijek zgodno i praktično kada se vozimo automobilom. Dobro dođe bežično punjenje, ipak je praktičnije u vozilu nego koristiti kabele. I kod kuće i na poslu, ako imate bežični punjač lakše je manevrirati. Da, sporo je to punjenje, ali znamo da neki ipak prakticiraju. Eh da, s ovim telefonom možete napuniti i neki drugi jer nudi 4,5 W reverzno punjenje drugih uređaja.

blank

blank

Uz veliki ekran, s kojim smo posebno zadovoljni, dolaze i stereo zvučnici. Lijepo je uključiti neki YouTube klip, vlastitu kolekciju glazbe ili neki film te uživati u gledanju i slušanju. Stava smo da bi svi današnji telefoni trebali imati dva zvučnika jer uz veliki ekran zaista treba biti i odgovarajuće zvučno iskustvo. Telefon ima 234 grama, što nije malo, ali vrlo se brzo naviknete.

Brzo smo se naviknuli i na kameru od čak 200 megapiksela. Prvi Samsung s tako moćnim senzorom priuštio nam je tijekom mnogobrojnih dana i noći puno sreće jer smo sve proživljeno ponovo mogli doživjeti.

Na glavnoj kameri se nalazi OIS kao i na još dva senzora od po 10 megapiksela – na periskopskoj telefoto koja nudi 10x optički zum te na još jednom telefoto s 3x optičkim zumom. Ukupno se može dobiti 100x zum. Ugrađen je još i četvrti širokokutni senzor od 12 megapiksela koji lijepo radi, nema primjetnih izobličenja tako da je baš koristan u praksi.

blank

blank blank

blank

Snimate li video filmove na izbor Samsung Galaxy S23 Ultra nudi zaista veliki izbor. Možda će vam 8K video biti previše, može se snimati uz 30 sličica u sekundi, ali puno je korisnije koristiti 60 fps kod 4K i fullHD videu. Zaigrat ćete se korištenjem Pro video načina uz koji se snima pravi stereo zvuk, ali i nude razne opcije podešavanja.

Generalno, kamera zaslužuje pohvale, briljira i u noćnim satima kada treba samo imati mirnu ruku i pričekati nekoliko sekundi. U odnosu na S21 Ultra i S22 Ultra, ovaj S23 Ultra je napredovao. Zadovoljni smo i s prednjom kamerom od 12 megapiksela koja daje mogućnost nešto šireg kuta snimanja. Naravno, portretni način je izuzetno dobar.

blank

blank

Android 14 i One UI 6 donijeli su i neke opcije lakšeg uređivanja snimljenih uradaka, možete vrlo lako nekoga izbrisati sa slike, a stiglo je s nadogradnjom pred kraj 2023. godine i zanimljivo dizajnersko rješenje s ikonama koje su drugačije, decentnije. Osjećaj je kao da smo dobili novi telefon.

Ugrađeni čipset Snapdragon 8 Gen 2 još uvijek dobro gura telefon s 12 GB radne memorije i 512 GB interne memorije. Nema proširenja već nekoliko godina, izbačen je utor za microSD kartice.

Nakon dužeg korištenja Samsung Galaxy S23 Ultra se pokazao zaista odličnim iskustvom, uz dobru bateriji i kamere, dobru grafiku i mogućnost igranja zahtjevnijih naslova kao i desetke aplikacija u pozadini, bez usporavanja.

I dalje nam ostaje vrlo drag pravokutni faktor forme, to je detalj po kojem se Ultra razlikuje još od S22 Ultre, a podsjeća nas na (mnogima) nikada prežaljeni Note. Ipak, ništa nismo izgubili s novim nazivom, Galaxy S serija se razvija u nove modele. Još samo nekoliko sati je S23 Ultra aktualan model, dolazi nasljednik 17. siječnja 2024. u 19 sati.

blank blank blank blank blank blank blank