TEST Samsung Galaxy S24 Ultra: Postojan i čvrst, uz velike novosti

blank

Tamo gdje kiša rijetko pada i gdje sunce gotovo uvijek sja – to je najkraći opis mediteranskog grada Barcelone u kojem smo isprobali Samsung Galaxy S24 Ultra

Unatrag tri generacije Samsungova Ultra je sa svakim novim modelom usavršavana. I dok su promjene između najboljih Galaxy modela uglavnom do sada bile usmjerene na kameru, novi model S24 Ultra otišao je veliki korak dalje. Pa i dva koraka.

Krenimo od izrade kućišta. Aluminij je materijal koji krasi okvir već godinama na svim Ultrama, čak i prije nego li se ugasila Galaxy Note linija i nakon što je Ultra preuzela tu bitnu ulogu u ponudi telefona korejske tvrtke.

Titan je bolji od aluminija

Novi Samsung Galaxy S24 Ultra za okvir koristi titan, materijal koji ima veću čvrstoću u odnosu na aluminij. Istovremeno, titan slabije provodi električnu struju – uzme li se u obzir vodljivost bakra kao standardne mjere za određivanje električne vodljivosti materijala tada titan pokazuje oko 3,1% električne vodljivosti bakra te samim time titan nije prikladan.

S druge strane, aluminij ima 64 posto vodljivosti bakra. S obzirom da se okvir odnosno bok pametnog telefona ne koristi za provođenje bilo kakvog elektriciteta prethodnu superiornost aluminija pred titanom ne može se iskoristiti. Ali se može iskoristiti kao čvršći materijal, a u odnosu na aluminij je titan i skuplji. Kućište od stakla odolijeva vodi i prašini, uz IP68, a mase je 233 grama, uz 8,6 mm debljine.

blank

Titan nudi izvrnu postojanost i to je sigurno glavna značajka koja se veže i uz Samsungove pametne telefone. Naročito Ultru koja u kućištu skriva i S Pen olovku. Iako ju mnogi zanemaruju i ne koriste dovoljno nakon kupnje telefona, nakon 10 minuta korištenja postaje jasno koliko je ta olovka korisna. Pogledajte S24 Ultra i S23 Ultra:

Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra

Recimo, zabavit će malo dijete koje može crtati po poslovično jednom od najboljih ekrana na pametnim telefonima, ali i mobitelima već gotovo tri desetljeća. Na sada potpuno ravnom ekranu (što je ipak velika novost) možete skicirati nešto na brzaka, možete zapisati nečiji broj telefona ako žurite, možete nekome skicirati kako doći do određene lokacije, a možete s olovkom ozbiljno raditi na poslu pa čak ju koristiti i za udaljeno okidanje kamere.

Iako Samsung na novim modelima više ne ističe toliko svoju olovku odnosno stylus S Pen, pravi znalci koji još od 2011. godine kupuju Note modele znaju kolika je evolucija pa i revolucija prošla kroz taj mali komadić plastike, u kojem se nalaze i baterija (puni se u svojem kućištu) i Bluetooth. Hoćemo li jednog dana doživjeti mogućnost telefoniranja s tom olovkom?

Ne znam, ali već sada Samsung Galaxy S24 Ultra pruža neke drugima nedostupne opcije telefoniranja. Posjetili smo Barcelonu, katalonski grad poznat po tome što u prosjeku kiša pada samo 20-ak dana godišnje.

S Ultrom po Barceloni

Zbog toga je šansa za kišu u tom predivnom Gaudijevom gradu izuzetno mala. Posjećujem Barcelonu svake godine, još od 2006., barem jednom godišnje, a kiša je padala za vrijeme mojeg boravka vrlo rijetko. Istovremeno, grad ima ugodnu mediteransku klimu i zimi, naročito u proljeće i jesen, a nešto toplije postaje ljeti.

blank

blank

blank

Sigurno je tamo vruće i od milijuna pametnih telefona koji se koriste. I ja sam proveo 8 dana u istraživanju Barcelone, a jako puno koraka je sa mnom napravio i Samsung Galaxy S24 Ultra s 512 GB memorije i 12 GB radne memorije, uz čipset Snapdragon 8 Gen 3. Dostupne su još i verzije s 256 GB i 1 TB.

Sve su to preduvjeti za fenomenalan doživljaj koji se može zabilježiti putem 200-megapikselne kamere, koju treba znati koristiti. Većina korisnika će vjerojatno koristiti automatske postavke, a neće pogledati niti na vrh predivnog 6,8-inčnog AMOLED ekrana sa 120 Hz osvježavanja slike te dodirnuti oznaku 12 M. Tih 12 milijuna odnosi se na 12 milijuna piksela odnosno 12 megapiksela, koji se stapaju, ali imate opciju odabrati 100x zumiranje. Naravno, radi se o digitalnom zumu dok se optički zum koristi za 3x i 5 puta.

blank

blank

Na prošloj je Galaxy 23 Ultri bio nešto drugačiji foto postav pa je uz glavnu kameru od 200 megapiksela i 10-megapikselni telefoto senzor s 3x optičkim uvećavanjem bio još i 10-megapikselni periskopski telefoto, kod kojeg je optika smještena u oblik periskopa, kako bi se na malom prostoru iskoristilo što veće optičko uvećavanje – konkretno 10x.

Novi model umjesto tog 10 Mpx periskopskog telefoto senzora sada ima 50-megapikselni, ali je optički zum postavljen na 5x. I dalje, dakle, možete zumirati detalje odnosno približiti kilometrima udaljeni Montserrat, planinu, ukoliko ju se privuče s Tibidabo crkve, odnosno dvije crkve, koje su postavljene jedna na drugu.

Popeli smo se na vrh Tibidabo, na vrh druge crkve te foto objektiv Galaxy S24 Ultre okrenuli prema planini Montserrat, mjestu koje je jako bitno vjerski orijentiranim građanima Barcelone. Kliknuli smo na oznaku 12M, na vrhu ekrana dok je uključena stražnja kamera, te odabrali 200 megapiksela. U tom slučaju nemamo opciju zumiranja, ali možemo naknadno zumirati detalje na snimljenoj fotografiji ili videu.

blank

blank

Ipak, uz 50 megapiksela nudi nam se 5x optički zum dok se uz 12M ipak dobije mogućnost korištenja svih ugrađenih stražnjih kamera, pa i one od 12 megapiksela koja se koristi za ultra široke kadrove. Recimo, dok sjedite za volanom u vozilu možete ispred sebe snimiti cijeli kokpit.

Kada koristite zum pri 12M snimkama svakako koristite unaprijed postavljene 3x i 5x optičke zumove kako biste dobili najbolju kvalitetu, bez uplitanja softvera koji će i 4x i 7x zum obaviti kako treba. Radije kasnije izrežite neki detalj, uz recimo 5x zum.

Samsung je OIS postavio na tri od četiri stražnje leće, nema na prednjoj kameri od 12 megapiksela, a to nemaju niti drugi telefoni. Ipak, možemo birati između nešto šireg i uobičajenog kadra, ako nas je više na selfie snimci.

Naravno, možemo ispružiti sklopljeni dlan i otvoriti ga u kadru kamere, kako bismo okinuli bez dodirivanja ekrana. Možemo izgovoriti i neku glasovnu naredbu na koju će telefon reagirati, a okinuti možemo i preko S Pen olovke. S vremena na vrijeme pobrišite leće kamere. Ako ih i obrišete S24 Ultra je dovoljno pametan i primijetit će to.

blank

Galaxy Ultra je, kao i nekadašnji Galaxy Note, svestrani telefon, the best na tržištu, iako možda ne radi baš uvijek najbolje fotografije na svijetu. Ali, u većini situacija ćete biti izuzetno zadovoljni, ponekada će i ispasti najbolja, a sve se bolje snalazi noću jer je to detalj na kojem Samsung radi iz generacije u generaciju.

Prijevod uživo, u stvarnom vremenu

Najnovija značajka koju Samsung Galaxy S24 Ultra nudi je prijevod uživo (Live Translate). Sjećam se najave ove značajke krajem prošle godine i jedva sam čekao isprobati to. Nazvao sam s 24 Ultre prijateljicu u Barceloni, te s njom razgovarao na engleskom jeziku. S druge strane ona je pričala španjolski, koji slabo razumijem, ali moj pametni S24 Ultra mi je simultano sve prevodio, bez da sam čuo glas moje prijateljice.

Za vrijeme telefonskog razgovora sam na ekranu imao i uživo titlovani prijevod tako da sam mogao pročitati prevedeno sa španjolskog na engleski. Moja prijateljica dobro govori engleski tako da njoj nije trebala nova S24 Ultra i sve me je razumjela.

blank

blank

blank

Live Translate je omogućen u ovom trenutku za 13 jezika, među kojima su francuski, talijanski, španjolski, engleski i poljski, ali i kineski, Hindu, japanski, korejski, portugalski, Thai i vijetnamski te engleski za Indiju, Veliku Britaniju i SAD.

U postavkama se može odabrati hoće li s druge stane, tijekom razgovora, druga osoba čuti i (moj) glas odnosno jedan od dva ponuđena glasa (muški i ženski). Postoje još neke postavke koje svakako treba istražiti.

Circle to Search by Google

Druga velika, nova značajka koju smo koristili u Barceloni je Circle to Search. Iako se na neki način radi o već poznatoj i godinama postojećoj Googleovoj značajci Lens, koja je poznata po tome što prepoznaje ono što se nalazi u kadru, sada je to dodatno unaprijeđeno.

Bez obzira što god da se nalazi na ekranu – bilo da nešto snimamo s kamerom, čitamo u web pregledniku, imamo na nekoj staroj fotografiji – dovoljno je na sekundu pritisnuti srednju Home tipku na dnu ekrana (navigacija strelicama) i na ekranu prstom (ili S Pen olovkom) zaokružiti što nas zanima.

blank

blank

blank

blank

Dakle, ako kroz tražilo kamere na ekranu gledamo Sagrada Familia građevinu, koja se još uvijek gradi prema nacrtima genija Gaudija, možemo zaokružiti taj detalj i na ekranu će se pojaviti sve što je bitno o toj bazilici. Remek djelo arhitekta Antonija Gaudíja, iako je ostalo nedovršeno nakon njegove iznenadne smrti 1926. godine kada ga je pregazio tramvaj u Barceloni, nastavilo se graditi nakon duže od 100 godina od početka.

Ugledamo li ispred sebe neku živopisnu jaknu, cipele u tramvaju ili staru majicu za koju se ne možemo sjetiti gdje smo ju kupili i voljeli bi ju ponovo kupiti dovoljno je samo pritisnuti Home na dnu ekrana i zaokružiti to što vidimo na ekranu. Zanimalo nas je i može li se kvaka na vratima sobe ponovo kupiti. Na ekranu se pojavila trgovina u kojoj se nalazi kvaka. Takvih primjera može biti milijun i više, ovisno što vam padne na pamet. I uvijek radi savršeno dobro, uz pristup internetu koji je potreban u pozadini.

blank

Dobra baterija

UZ 5000 mAh kapaciteta baterija omogućuje minimalno jedan dan korištenja. U pravilu, nakon cijelog dana preostaje nam u pravilu 20 do 30 posto baterije koja se puni maksimalnom snagom do 45 W. Uz umjereno korištenje ekrana i potrošnju energije baterija bi trebala izdržati između 13 do čak 15 sati rada.

U pakiranju ne dolazi strujni adapter, morate se snaći s nekim starim ili puniti preko računala, uz priloženi kabel USB-C na USB-C.

Samsung oglašava da će se preko žice baterija napuniti do 65 posto za cca pola sata. U praksi, uz punjač snage 25 W koji smo koristili, baterija bi se od 0 do 100 posto napunila za oko 90 minuta, što nije strašno (niti brzo, ali niti sporo).

Podržano je i bežično punjenje, ono je sporo za današnje vrijeme uz 15 W snage, a S24 Ultra posudit će i drugim telefonima struju snagom od 4,5 W, ako podržavaju bežično punjenje i samo se naslone jedan na drugi.

Ergonomija i umjetna inteligencija

Uz pravokutni dizajn (bez zaobljenih kutova) Samsung Galaxy S24 Ultra je od generacije S22 Ultra ponovo Galaxy Note dok je S21 Ultra imala zaobljeno kućište. Zbog toga će vam se pri dugim razgovorima rubni dio kućišta čak i malo zabosti u dlan, ako ga nezgodno držite.

Preporučujemo kupnju maskice uz koju će ravni kut ipak biti nešto zaobljeniji te ugodniji. Naravno, ovo je originalni oblik koji se ističe pred drugim pametnim telefonima pa samo traži malu prilagodbu kako bi bio ergonomski ipak bolji.

Android 14 i One UI 6.1 odlično rade, nema nikakvih trzaja niti usporavanja softvera uz 3,4 GHz takta Snapdragona 8 Gen 3, Samsung je to dobro popeglao, iako su dodali svoj dizajn na originalni Android. Primijetit ćete to u postavkama, uz razne teme i boje koje pružaju prilagodbu. Dostupne su i razne opcije uređivanja snimljenih fotografija, nestajanje osoba i predmeta koje smo slučajno snimili.

Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra

Uz veliki ekran i snažne stereo zvučnike ujutro ga koristimo za igranje igara i slušanje glazbe tako da je ovo pravi, gamerski ultimativni stroj s kojim ćete, uz dobru bateriju, moći igrati sate i sate omiljene igre. Preko DeX možete na S24 Ultra spojiti monitor (uz podržani dock) te tipkovnicu i miša pa ga koristiti i kao računalo. Hardver je snažan i uz softver korištenje kao računala u praksi je moguće.

Već godinama Samsung uz Knox pazi i na sigurnost podataka na telefonu, budno prati i što se instalira te kakve opasnosti prijete od zlonamjernog softvera. Svakako uključite opciju lociranja, kako biste ga preko drugog uređaja pronašli ako ga negdje izgubite.

Od sada samo ravni ekran

Uživali smo i u ravnom ekranu, iako nam je prvih 7 dana bilo neobično bez zakrivljenosti na rubovima. S Pen olovka sada je učinkovitija, a i tipkanje je na rubovima ugodnije, gledanje filmova. Nekako nam se čini kako je ravni ekran ipak bila nešto duža prolazna stvar. Imalo je to svoju prednost, kućište je bilo zaobljenije u ruci zbog zakrivljenog ekrana, ali sada se ipak sve na ekranu može bolje iskoristiti.

Od Galaxy S22 Ultra nema više niti zaobljenog oblika pa sada imamo osjećaj pravog monitora, jer se rubovi više mogu iskoristiti. Dakle, i ekran je veći, a u odnosu na S23 Ultra ima manje refleksije od okoliša. Hoće li Samsung u potpunosti odustati od zakrivljenih ekrana, hoće li možda predstaviti to u nekom drugom uređaju u budućnosti ostaje za vidjeti.

Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra

Svakako treba istaknuti i mnoge druge značajke poput usporavanja videa, ispravljanja krivo odrezanih dijelova na snimljenim fotografijama, čemu pomaže umjetna inteligencija jer je ovo prvi model koji koristi Galaxy AI.¸

Uz Titanium Gray, sivu boju na testnom modelu, Samsung za S24 Ultru nudi još tri boje – crnu, ljubičastu i žutu. Iste boje dostupne su i na Galaxy S24 te Galaxy S24+, a nas veseli punjenje velike memorije od 512 GB. Iako će se to uz, recimo 8K video, brzo moći i napuniti. Ipak, video snimamo u fullHD-u ili 4K, što je bitno ako će se sadržaj gledati na 4K televizoru, na što moraju računati i stvaratelji sadržaja na YouTubeu, jer su aplikacije postale uobičajeni dio pametnih televizora.

Veseli upotreba titana, baterije koja je dobro optimizirana uz moćni čipset Snapdragon 8 Gen 3, a neke će možda razveseliti i ravni ekran koji je sada više iskoristiviji nego dok je bio zakrivljen na rubovima. Vjerojatno ste primijetili kako je kroz godine, još od prvog Samsung Galaxy Note Edge iz 2014. godine kada je i započela era zakrivljenih ekrana na rubu (taj model je imao zaobljenje samo na desnoj strani), Samsung smanjivao taj zakrivljeni kut i u posljednjih nekoliko godina rub poprilično poravnao. Kao da su davali povoda da će jednog dana ekran ponovo poravnati.

Razloga za kupnju modela Samsung Galaxy S24 Ultra (SM-S928B/DS) ima jako puno. Ako imate nekoliko godina stari Galaxy svakako kupite novi S24 Ultra jer ćete dobiti nove, unikatne značajke, izraženu umjetnu inteligenciju te sedam generacija nadogradnji operativnog sustava i sedam godina sigurnosnih nadogradnji. Tu je i cijena od 1499 eura za verziju s 256 GB dok testirani s 512 GB košta 1629 eura, a verzija s 1 TB prostora ima cijenu od 1799 eura (ožujak 2024.).

blank

blank

blank

Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra & Galaxy S23 Ultra