Taylor Swift je obilježila 2023. godinu

YouTube
YouTube

Bila je najslušanija umjetnica na svijetu na Spotifyju i Apple Musicu, a imala je i tri najprodavanija albuma u Sjedinjenim Državama

Taylor Swift zadržala krunu svjetske glazbene glazbe broj 1, piše Statista za popularnu pjevačicu kojoj je 2023. bila godina superlativa. Uz to što je bila najslušanija umjetnica na svijetu na Spotifyju i Apple Musicu, imala je tri najprodavanija albuma u Sjedinjenim Državama.

Njezina turneja “Eras Tour” postala je prva koja je zaradila više više od milijardu dolara, a dokumentarac snimljen tijekom turneje pokazao se kao koncertni film s najvećom zaradom svih vremena.

Povrh svega je IFPI, upravno tijelo globalne glazbene industrije, objavilo da je Taylor Swift također bila najprodavaniji izvođač u svijetu prošle godine, što ju je učinilo prvim izvođačem koji je četvrti put osvojio nagradu.

“Neizmjerno smo ponosni što IFPI Global Recording Artist of the Year nagradu četvrti put dodjeljujemo Taylor Swift, dok ona nastavlja redefinirati granice globalnog uspjeha,” rekao je Lewis Morrison, direktor ljestvica i certifikacije pri IFPI-ju. “Taylor je jedinstveni talent i njezina je predanost svom zanatu i svojim obožavateljima doista fenomenalna.”

blank

Kao što pokazuje grafikon, Swift je drugu godinu zaredom bila na vrhu popisa najprodavanijih izvođača na svijetu nakon što je bila druga iza K-Pop senzacije BTS-a u 2021. Dok su BTS ispali iz ovogodišnjih top 10 zbog svoje vojne službe, ostali K-pop izvođači kao što su SEVENTEEN, Stray Kids i TOMORROW x TOGETHER napravili su veliku pomutnju u 2023.

Country zvijezda u usponu Morgan Wallen također je novost među prvih 8. Osim Taylor Swift, jedine ostale konstante na ljestvici su Drake i The Weeknd, koji su bili među svjetski najprodavanijim umjetnicima u svakoj od posljednje tri godine.