Znate li što znači phubbing?

Mobitel

Najvjerojatnije ste i vi obuhvaćeni pojmom phubbing. Huawei je istražio koliko smo pristojni prilikom korištenja pametnih telefona

Phubbing je složenica od dvije engleske riječi – phone (telefon) i snubbing (ignoriranje). Dakle, radi se o izrazu za osobe koje zapostavljaju sugovornika radi smartphonea. Iako to sve više ljudi radi nesvjesno, druga osoba to može, s potpunim pravom, protumačiti kao da nas ne zanima. Huawei je proveo istraživanje o ovoj tematici.

Ukoliko niste nikada čuli za izraz phubbing, nemojte se zabrinjavati jer ga nije čulo čak 90,8% ispitanika u Huaweijevoj online anketi na uzorku od 1000 ispitanika na području Hrvatske među korisnicima pametnih telefona. Većina ispitanika je ženskog spola, dobne skupine od 18 – 25 godina.

blankMladi hrvatski građani, sudeći prema anketi, teško mogu izdržati bez mobitela dulje od jednog dan ili ne mogu bez telefona uopće, a svoje slobodno vrijeme najradije provode upravo na smartphoneu.
Više od 60% ispitanika koristi svoj pametni telefon za slanje poruka i društvene mreže, a potom za razgovore i fotografiranje. Svjesni su svojeg ponašanja te čak 67% njih smatra da su nepristojni kada koriste mobitel u društvu drugih osoba. Isto tako im smeta kada drugi u njihovom društvu gledaju u svoj pametni telefon i provjeravaju društvene mreže.

27% ispitanika neće upozoriti osobu s kojom su u društvu da je nepristojna zbog gledanja u ekran mobitela, a 83% ispitanika smatra da je nekulturno obavljati telefonski razgovor na razglasu (uključenom speakerphoneu) na javnim mjestima. Više od polovice njih ne voli kada ih netko fotografira bez dozvole te jasno daju do znanja da im to nije u redu.

MobitelSpomenimo i kako više od 50% ispitanika često ili rijetko koristi mobitel prilikom vožnje, a za ovaj je prekršaj propisana novčana kazna od 500 kuna, koja bi uskoro trebala biti povećana na 1500 kuna. Inače, zbog distrakcije koju mobitel izaziva kod osobe koja upravlja vozilom, stigao je na četvrto mjesto ubojica u prometu – nakon brzine i alkohola te nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Kroz anketu je Huawei došao do saznanja kako hrvatski korisnici preferiraju crnu i plavu boju kućišta mobitela, a najvažnije stavke su im kvalitetna kamera i dugotrajna baterija. 37,4% ispitanika spremno je za novi mobitel izdvojiti do 2000 kuna, 34% njih od 2000 do 4000 kuna dok 13% ne pita za cijenu kada je u pitanju uređaj koji žele.