Ovo se zove iznenađenje: Huawei razvija potpuno autonomni 5G automobil

blank

Huawei planira proizvesti automobil nove generacije i na taj način postati glavnim konkurentnom kompanijama poput Tesle

Najnovija informacija, stigla direktno iz Huaweija, u suprotnosti je s izjavom koju je u travnju 2019. godine dao predsjednik Eric Xu kako Huawei neće postati proizvođač automobila jer se fokusiraju na ICT u kojem su prisutni 30 godina, ali žele pomoći OEM proizvođačima (Original Equipment Manufacturers, proizvođači originalne opreme) u proizvodnji boljih vozila. Huawei želi biti orijentiran na digitalni automobil te biti dobavljač novih komponenti.

Eric Xu, Huawei
Eric Xu, Huawei

Huawei je upravo lansirao strategiju za proizvodnju pametnih autonomnih automobila, uz pomoć 5G/LTE-V tehnologije te razvoja C-ITS asistencije u vožnji (funkcije Cooperative Intelligent Transport Systems) kao i inteligentnog glasovnog upravljanja koja služi za dijeljenje informacija i koordinaciju radnji između vozila i ostalih infrastrukturalnih objekata.

„Naš primarni cilj jest razvoj tehnologije koja nam omogućava vožnju bez vozača uz istovremeni rad na daljnjem napretku takve tehnologije. Tesla trenutno stvara vrijednost za sve. Ako Tesla to može sada, svi se možemo u to uključiti“, izjavio je predsjednik Huaweija Xu Zhijun.

blank

Kako bi kupcima ponudio što bolje iskustvo u vožnji Huawei surađuje s tvrtkama SAIC i China Mobile, a smatra da će brzim razvojem tehnologije proširiti suradnje na brojne postojeće automobilske kompanije. U Huaweiju su pritom fokusirani na razvoj tehnologija koje će omogućiti značajno pojeftinjenje autonomnih automobila.

Autonomni automobil opremljen tom tehnologijom, uz sve druge napredne značajke, moći će prepoznavati glasovne naredbe te nuditi mogućnost obavljanja videopoziva uživo.

Dodajmo i kako će se u veljači 2020. u Barceloni, tijekom MWC 2020, održati i događanje u organizaciji 5G Automotive Association (5GAA), a u rasporedu su uključeni Huawei, Harman Samsung, Nokia, Qualcomm, Deutsche Telecom i Audi.