Prvi potpuno električni Lexus UX 300e

blank

Krajem 2020. godine u prodaju će stići Lexusov električni automobil za koji će ponuditi 10-godišnje jamstvo na bateriju, ali i neke inovacije

Nakon dugog niza godina kombiniranja električnih i konvencionalnih (benzinskih) motora, Lexus kreće u smjeru potpune elektrifikacije. Prvi potpuno električni Lexus imat će oznaku UX 300e, a prvim kupcima će biti isporučen do kraja 2020. godine. Kakve inovacije donosi novi Lexus?

blank

blank

Jamstvo od 10 godina ili pak milijun kilometara imat će baterija smještena ispod poda putničke kabine i stražnjeg sjedala radi osiguravanja niskog težišta. Vlasnik će se trebati pridržavati redovitih provjera stanja predviđenih programom održavanja, kako se kapacitet glavne baterije ne bi smanjio ispod 70 posto kapaciteta.

Novorazvijena litijska baterija visokog kapaciteta od 54,3 kWh daje doseg od 400 km prema normi NEDC, što odgovara ciljanom dosegu većem od 300 km prema normi WLTP. Litij-ionski baterijski paket s 288 članaka ostavlja dovoljno prostora i praktičnosti kakvu očekujete od gradskog crossovera.

Radi boljeg nadzora baterije i povećanja njezine trajnosti, senzori prate napon svakog članka i bloka, kao i temperaturu članaka. Zajedno s naprednim sustavom upravljanja baterijom (Battery Management System), rezultat je maksimalni iskoristivi kapacitet baterijskih članaka te produženi doseg vožnje.

blank

Razvijen je i sustav zračnog hlađenja baterijskih članaka koji je sigurniji i lakši nego sustavi hlađenja vodom. Uz kruženje ohlađenog zraka unutar baterijskog paketa, moguće je postići stabilnost dobave energije iz baterije čak i pri velikim brzinama i tijekom opetovanog brzog punjenja. Radeći usporedo s klima uređajem putničke kabine, ovaj sustav poboljšava performanse automobila, životni vijek baterije i djelovanje punjenja.

Baterijski paket je opremljen gumenim brtvama koje ga štite od vode i prašine. Pouzdanost je isto tako bila vrlo važna tijekom razvoja sustava grijanja baterija. Grijaći elementi ispod svakog baterijskog modula smanjuju utjecaj hladnog vremena na doseg vožnje, osiguravajući raspoloživost pune snage od samo pokretanja.

blank

Lexus UX 300e pokretat će potpuno novi pogonski sklop koji sadrži elektromotor/generator velike snage (150 kW / 204 KS) s pogonom na prednje kotače. Moći će postići najveću brzinu od 160 km/h dok od 0 do 100 km/h ubrzava u vrlo kratkih 7,5 sekundi.

Ultrakompaktni novi sklop prijenosa snage, u izvedbi s 3 vratila i mehanizmom reduktora radi omogućavanja velikih brzina vrtnje elektromotora, omogućava najbolje performanse pogonskog sklopa u klasi i dodatno smanjenje buke. Radi povećanja trajnosti sklopa i postizanja vrlo mirnog rada, Lexusovi inženjeri su uveli poboljšanja kao što su poliranje površine zuba zupčanika, zvučnu izolaciju u pokrovu i optimirani sustav podmazivanja. Prilikom proizvodnje u Lexusovoj tvornici Kyushu sve će nadgledati proslavljeni takumi majstori kako bi se automobili proizvodili prema najvišim standardima, pazeći na svaki detalj.

blank

blank

blank