Uspavanka koja u vožnji uspavljuje malu djecu

blank

Ovo je odlično rješenje kako tijekom vožnje uspavati djecu koja su nemirna

Mir u vožnji mnogim je roditeljima nešto o čemu samo sanjaju. Znate li da 60% roditelja svoju djecu uspavljuje vožnjom?

Nissan je za vlasnike električnog automobila Leaf predstavio Dream Drive – prvi album za uspavljivanje djece u električnom vozilu, nastao u suradnji Nissanovih inženjera i dizajnera zvuka i stručnjaka za san, Toma Middletona.

Album sadrži umirujuće frekvencije brujanja motora s unutarnjim izgaranjem, što je inače dokazana metoda za uspavljivanje djece. Naravno, vožnja je u potpunosti bez emisija.

blank

Nova istraživanja ukazuju na kroničnu neispavanost roditelja diljem Europe. Većina roditelja (65%) s djecom do dvije godine starosti noću spava manje od pet sati, 60% njih priznaje kako djecu uspavljuju vožnjom, a više od pola (57%) to radi barem jednom tjedno.

Istražujući zašto roditelji vjeruju u ovu metodu, Nissan je otkrio kako 70% njih smatra da njihovu djecu umiruje kretanje vozila, premda su zapravo za to najzaslužnije umirujuće frekvencije motora s unutarnjim izgaranjem.

Prema riječima Paula Speeda-Andrewsa, voditelja odjela za kontrolu buke i vibracija pri Nissanu, „Električno vozilo poput Nissana Leaf bolji je izbor za uspavljivanje djece u vožnji, premda tiha vožnja možda i ne djeluje tako umirujuće kao brujanje konvencionalnog motora. Motori s unutarnjim izgaranjem emitiraju različite frekvencije bijelog, ružičastog i smeđeg šuma, stvarajući orkestralnu zvučnu pozadinu koje djeluje posebno umirujuće na djecu.”

Ipak, uspavljivanjem djece u vožnji značajno se povećava ugljični otisak: na taj se način svaki godine oslobodi do 70.000 g CO2. Ipak, 70% roditelja u Europi smatra kako bi bili bolji uzor i osjećali se manje krivima kada bi svoju djecu uspavljivali vožnjom u električnom vozilu.

Nissan Leaf Dream Drive

blank

Suradnjom s poznatim dizajnerom zvuka i stručnjakom za san Tomom Middletonom nastao je Nissan Leaf Dream Drive – prvi album za uspavljivanje u električnom vozilu koji umiruje i najneutješniju djecu. Album sadrži pet trominutnih skladbi te se savršeno nadopunjuje s naprednom tehnologijom posve električnog Nissana Leaf.

„Nissanova uspavanka kombinacija je istraživanja razvoja auditivne percepcije i kreativne strategije nadahnute čujnim, ali i nečujnim zvucima Nissana LEAF”, izjavio je dizajner zvuka Tom Middleton. „Zajedno s Nissanom istražujemo inovativne, sigurne i ekološki prihvatljive načine kako bismo stvorili zvuk koji u električnom vozilu nudi mnogo više i time snažno nadahnuli novu generaciju namjenskih i funkcionalnih vozila u čijem je središtu čovjek.”

Zatim je dodao: „Riječ je o prvoj suradnji ikad u kojoj je umjetnik – vozilo. Osim umirujućih frekvencija motora s unutarnjim izgaranjem koje mogu čuti samo djeca, album sadrži snimke vanjskih i unutrašnjih zvukova Nissana LEAF koji stvaraju orkestralnu zvučnu kulisu.

Album djeluje opuštajuće i na roditelje

Zahvaljujući vožnji bez emisija i papučici e-Pedal, uživat ćete u uglađenoj vožnji i kočenju s pomoću samo jedne papučice. Osim toga, sustav ProPILOT Assist značajno smanjuje stres, čineći noćnu vožnju ugodnijom i sigurnijom. Roditeljima pomaže održati stalnu brzinu i sigurnosni razmak te ih održava u središtu traka.

blank

„Nissan Dream Drive prikazuje budućnost uporabe zvuka i ostalih senzornih elemenata kako bi se poboljšala kvaliteta ljudskog života. Ovaj projekt spaja znanost o osjetilima, napredne tehnologije i metode oblikovanja uranjajućeg zvuka kako bi se istražili novi načini za poboljšanje kvalitete života”, izjavio je Ari Peralta, interdisciplinarni suradnik koji nam je pružio istraživački uvid u projekt.
„Naš prvijenac, nastao u suradnji s Nissanom, sada je spreman pomoći neispavanim roditeljima diljem Europe.”

Roditelji mogu povezati svoj pametni telefon s Nissanom Leaf putem aplikacija Android Auto i Apple CarPlay te slušati uspavanke na glazbenim platformama kao što su Apple Music, Spotify, SoundCloud, YouTube i Deezer.