Novi milenij: Sve što trebate znati o 5G mrežama i „opasnostima“ koje prijete

blank

Unatrag 30 godina prošli smo kroz četiri generacije mobilne telefonije, a odnedavno se u Hrvatskoj mogu koristiti i mobiteli pete generacije (5G)

Sjećate li se mobitela Alcatel One Touch Max db? To je pravi predstavnik druge generacije mobilne telefonije (2G) koja je u Hrvatskoj prisutna od 1996. godine pa sve do danas. Ako i danas imate takav mobitel, možete ga bez problema koristiti. 11. kolovoza 1995. obavljen je prvi GSM poziv u Hrvatskoj, a komercijalno je 2G u Hrvatskoj dostupan od 1. veljače 1996. godine.

Alcatel One Touch Max db
Alcatel One Touch Max db

Uslijedila je 2005. godine treća generacija (3G), a jedan od predstavnika je bio LG Optimus 3D, izuzetno zanimljiv smartphone koji omogućuje reprodukciju i snimanje 3D sadržaja. Uz dvije stražnje kamere snimit će 3D film koji se zatim na ekranu istog tog mobitela gleda bez 3D naočala. Na ekranu je moguće igrati 3D igre ili pregledavati 3D sadržaje s YouTubea.

LG Optimus 3D
LG Optimus 3D

4G je u Hrvatsku stigao 23. ožujka 2012. godine. Danas smo okruženi s 4G pametnim telefonima i ima ih na stotine ili možda čak i na tisuće različitih modela.

U 2020. godini komercijalno je u Hrvatskoj startala prva 5G mreža, na 4G frekvencijama, a prvi model koji smo koristili bio je Huawei P40 Pro. Uz njega, isprobali smo u prošloj godini i OnePlus Nord N10, zanimljiv 5G telefon kojeg ne karakterizira visoka cijena kao neke druge 5G modele na našem tržištu. 5G postaje dio naših života, a neki se pitaju prijete li nam kakve opasnosti od korištenja uređaja na 5G frekvencijama koje se u Hrvatskoj tek trebaju raspisati i dodijeliti.

Huawei P40 Pro
Huawei P40 Pro
OnePlus Nord N10 5G
OnePlus Nord N10 5G

O tom temi govorimo u emisiji Novi milenij koja se od 6. ožujka 2021. emitira na TV postajama: Slavonsko-brodska TV (SBTV), TV Nova, Trend TV, Samobor TV, TV Šibenik, Vinkovačka TV i Poljoprivredna TV. Pogledajte snimku emisije: