142 obrazovne ustanove sudjelovale su u programu Generacija NOW

blank

Odabrani su pobjednici sedme Generacije NOW, nacionalnog programa obrazovanja djece i mladih, kojeg provodi Hrvatski Telekom

HU u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) provodi program Generacija NOW. Tema na koju su sudionici osmislili i razrađivali radove bila je ‘Zelene tehnologije’, a ukupno su 142 obrazovne ustanove iz raznih dijelova Hrvatske sudjelovale u ovogodišnjem programu.

Timovi učenika osnovnih i srednjih škola pokazali su veliku kreativnost, originalnost, kritičko promišljanje i zavidnu primjenu stečenog tehničkog znanja koja nadmašuje njihove godine. Tema ovogodišnjeg programa bile su ‘Zelene tehnologije’ te kako moderne tehnologije povezati s ekologijom i održivosti. U finale je ušlo 18 najboljih timova koji su prezentirali svoje radove žiriju i ostalim sudionicima događaja.

blank

Prema odluci stručnog žirija najbolji rad u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole je ‘Pametna kišna krila’ (OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb), koja je razvila projekt pametnog navodnjavanja vrtova. ‘Pametna kišna krila’ rade autonomno, a uključuju se samo kada je to potrebno kako bi uvjeti za uzgoj bili optimalni, ali uz štednju vode i energije. Sustav se sastoji od tri dijela: bazne stanice za mjerenje, pumpe za vodu i kišnih krila koja raspršuju vodu.

blank

U kategoriji petog do osmog razreda najboljim je proglašen projekt ‘Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu’ (OŠ Rude, Samobor) koji je osmislio funkcionalni sustav savjesnijeg i učinkovitijeg upravljanja vodom. Model simulira kućnu instalaciju s priključkom na pitku vodu, sa spremnicima za kišnicu te za prljavu vodu u koji ulazi voda iz perilice rublja, perilice suđa i umivaonika, a koristi se dalje za ispiranje WC-a. Upravljački sustav prati razine spremnika i automatski odlučuje koju vodu koristiti za koju namjenu.

blank

Najbolji rad u kategoriji srednjih škola je ‘Klicomat’ (Tehnička škola Daruvar, Daruvar). Uređaj omogućava svakoj osobi da na jednostavan, ekonomičan i automatiziran način kod kuće uzgaja klice koje imaju bogat nutritivni sastav. Klicomat je opremljen s više raznovrsnih senzora i regulatora pritiska koji osiguravaju efikasni uzgoj dajući precizne podatke o važnim uvjetima – vlazi, temperaturi i vremenu potrebnom za kompletan uzgoj.

blank