20 posto slabija prodaja kineskih pametnih telefona u prvom kvartalu 2020

blank

Procjenjuje se da će koronavirus imati veliki utjecaj na prodaju pametnih telefona

Isporuke kineskih pametnih telefona u prvom kvartalu 2020. godine mogle bi pasti za 20 posto, procjenjuju u Counterpointu. Utjecaj je to koronavirusa odnosno nCoV (Novel Coronavirus) kako se u novije vrijeme naziva ovaj opasni virus od kojeg je u svijetu već zaraženo 67.104 osoba.

Uz trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV bolesti(COVID-19) u svijetu (izvor ECDC), trenutni broj umrlih od nCoV u svijetu (izvor ECDC) je 1527 osoba, trenutni broj oboljelih u Europi (izvor ECDC) je 46, dok je trenutni broj oboljelih u Hrvatskoj 0 osoba. Koronavirus je, objavili su organizatori MWC 2020 sajma, uzrok otkazivanja.

blank

Koronavirus se u roku od nekoliko mjeseci proširio iz kineskog velegrada Wuhan, a kineska je vlada 24. siječnja 2020 kako bi se suzbilo širenje, izdala strogu zabranu putovanja iz te regije. Očekivano, koronavirus će naštetiti kineskoj makroekonomiji jer su se aktivnosti oko maloprodaje i trgovine naglo usporile.

Očekuje se da će prodaja kineskih pametnih telefona u prvom kvartalu 2020. godine pasti za najmanje 20 posto, što će utjecati i na drugi kvartal 2020.

blank

Huawei grupa će zasigurno najviše osjetiti pad prodaje, s obzirom da im Kina čini 60 posto od ukupne prodaje pametnih telefona u svijetu. I Oppo i Vivo također će osjetiti pad prodaje dok će Xiaomi, OnePlus i Realme vjerojatno nešto manje osjetiti pad prodaje zbog veće orijentiranosti na online prodaju i inozemstvo.

Apple je najavio zatvaranje svojih fizičkih trgovina u Kini što bi moglo utjecati na milijun manje prodanih iPhone uređaja. Nadalje, koronavirus utjecat će i na daljnji razvoj Appleovih uređaja, s obzirom da Appleovi inženjeri u Kinu ne mogu putovati iz SAD-a i Tajvana.

Apple iPhone SE2 pametni telefon trebao bi biti predstavljen u ožujku 2020, ali zbog slabije proizvodnje u Foxconnovoj tvornici u Zhengzou očekuju se problemi u isporukama.

Druge tvornice u Kini rade s manjim kapacitetom, a proizvodnja u punom kapacitetu ne očekuje se prije kraja veljače 2020.

blank

Svemu ne doprinosi niti pad prodaje pametnih telefona u 2019. godini u cijelom svijetu (minus je 1%), a očekivanja da bi virus mogao biti značajno prisutan i u ožujku 2020. ne doprinosi boljim očekivanim rezultatima u prvom tromjesečju 2020. Očekuje se da bi u prvom kvartalu 2020. godine moglo doći do 5 posto manje prodaje pametnih telefona jer bi Kini moglo trebati najmanje dva mjeseca dok se njihove trgovačke aktivnosti vrate u normalu.

Dakle, u prvom i drugom tromjesečju očekuje se negativan rast ne samo u Kini nego i na globalnom tržištu pametnih telefona, smatraju u Counterpointu jer neke marke pametnih telefona svoje tvornice imaju u gradu Wuhanu odnosno u regiji Hubei koja je pogođena Coronavirusom. Prije pojave virusa očekivalo se povećanje isporuka pametnih telefona, u odnosu na nekoliko posljednjih godina u kojima je prodaja konstantno u padu.