5G signal stigao na Mount Everest

blank

Odlučite li se popeti na Mount Everest, na 6,5 kilometara visine pronaći ćete 5G signal

Na 6500 metara visine, na Mount Everest, Huawei i China Mobile postavili su odašiljače za 5G mrežu. Uz sve veće širenje 5G mreža po svijetu, signal nove generacije mobilne telefonije na planinu je stigao i zbog velike obljetnice, a povod je 60. godišnjica prvog uspješnog uspona na Mount Everest sjevernom rutom i 45. obljetnica prvog službenog mjerenja najvišeg vrha na svijetu.

Postavljena 5G mreža će sa 6.500 metara visine omogućiti uživo praćenje budućih ekspedicija. U postavljanju odašiljača sudjelovalo je 100 radnika i korišteno je ukupno osam tona opreme, a pokrivenost signalom omogućena je i na samom vrhu gdje je brzina interneta 1 GB/s.

blank

Odašiljači su postavljeni s tibetske strane na visini od 5.300 i 5.800 metara, a zatim i na visini od 6.500 metara. Zbog teških i nepredvidivih uvjeta postavljanje je bilo posebno izazovno:
„Uvjeti u kojima samo pripremali i postavljali baznu stanicu za 5G mrežu bili su iznimno teški, a u postavljanju je sudjelovalo 40 šerpi i 60 naših radnika. Nadamo se da ćemo na ovaj način Mount Everest približiti mnogim znanstvenicima, istraživačima i zaljubljenicima u prirodu, a Huawei je još jednom pokazao da čvrsto vjeruje u tehnologiju koja može ovaj svijet učiniti boljim mjestom“, rekao je Wang Bo, direktor odjela dostave i usluga Huaweija.

Od sada, svi koji se penju na Mount Everest s kineske strane moći će emitirati video čime će se to nevjerojatno iskustvo dodatno približiti ljudima diljem svijeta. Također, vijest o novim osvajanjima vrhova više neće morati čekati tjednima, danima ili satima već se moći pratiti uživo u visokoj rezoluciji.

blank