8 godina mobilne mreže bonbon

blank

1. listopada 2010. godine s radom je startala mobilna mreža bonbon, s predbrojem 097. Vraćamo se u prošlost i donosimo cijelu kronologiju.

Bonbon je virtualna HT-ova mreža koja je od samog početka rada dobro prihvaćena, a vrhunac je doživjela prije nekoliko godina kad su mnogi korisnici iz drugih mreža prenijeli svoj broj u bonbon mrežu u trenutku kad su mobilni operatori uveli dodatnu naknadu (reakcija na uvođenje dodatnog nameta mobilnim operatorima od strane države), zbog čega su mnogi pretplatnici raskinuli postojeće ugovore.

blank

 

Sjećamo se, bio je to petak, kraj tjedna kojem se mnogi raduju, ali tog 1. listopada 2010. godine neki su imali dodatni razlog za radovanje – s radom je startala nova mobilna mreža. Iako se ne radi o pravoj mobilnoj mreži u pozadini, jer bonbon koristi infrastrukturu Hrvatskog Telekoma te je konkurencija unutar kuće brandovima Simpa i nekadašnjem T-Mobileu, bonbon se u stvarnosti ponaša kao da nikakve veze nemaju s HT-om. Bio je to HT-ov odgovor na Tomato, također uslugu virtualnog operatora koju je 20. lipnja 2006. godine pokrenuo Vipnet, ali i na trećeg mobilnog operatora Tele2 koji je u Hrvatskoj startao s radom 17.10.2005. godine.

 

Možda niste znali, ali nazivu bonbon je konkurirala riječ „vibra“. Bonbon je ipak pobijedio.
U početku rada koristila se web stranica www.bonbon.com.hr, a kasnije je bonbon dobio novi web i adresu www.bonbon.hr

Inače, predbroj 097 je bio broj HT-ove pager mreže koja se koristila tijekom 90-ih godina, po uzoru na Amerikance koji su također na malenom uređaju primali tekstualne poruke. Radi se o jednosmjernoj komunikaciji tako da korisnik može samo primiti poruku koju mu šalje operater kojem je korisnik izdiktirao ili na neki drugi način poslao poruku. Smiješno iz današnjeg kuta gledišta, ali to je bio vrhunac za one koji nisu bili spremni nositi velike mobitele.

blank

Bonbon je od samog početka ciljao na zahtjevnije korisnike koji se ne zadovoljavaju osnovnim uslugama nego žele sve napredne funkcije, ali i puno megabajta za surfanje internetom. Cijena prepaid SIM-ice koštala je 20 kuna (toliko i danas košta, na početku rada nisu imali mjesečnu pretplatu nego uslugu samo na bonove), a zanimljivo je da u početku niste mogli znati svoj broj telefona sve dok niste stavili SIM karticu u sam mobitel i obavili prvi poziv. Zanimljiv pristup, zar ne? Bonovi u ponudi su bili od 10, 20, 40, 80 i 160 kuna, a bonovi su imali isti broj dana aktivnosti (dakle, bon od 10 kuna trajao je 10 dana, dok je jedino bon od 160 kuna imao 360 dana aktivnost).

U tim godinama bila je popularna, a i danas je, naknada za uspostavu poziva. Bonbon u svojim tarifama nije imao naknadu za uspostavu poziva, a tada su se čak i zafrkavali te onima kojima je nedostajala naknada za uspostavu poziva poručili „ako ih baš pali ta naknada neka im se jave te će je uvesti samo za njih“ 🙂

 

Cijena poziva prema svim mrežama je iznosila 0,70 kn/min (uz obračunsku jedinicu od 60 sekundi koja je kasnije smanjena na 1 sekundu), SMS poruke su koštale 0,20 kuna dok je megabajt prijenesenih podataka koštao 0,70 kn. Uveli su i povoljnije telefoniranje prema BiH, za 1,50 kn/min, nisu naplaćivali pristup Facebook zero stranici pa su korisnici pratili novosti ali bez prikazivanja fotografija nego su mogli čitati tekstualne postove, bez naplate.

Bonbon je ponudio i opciju za 7 kuna dnevno, a opcija je uključivala 300 minuta razgovora i 300 SMS poruka unutar bonbon mreže, zatim 300 MB internetskog prometa, ali i 10 minuta razgovora i 10 SMS poruka prema drugim mrežama. Trebalo je poslati SMS poruku sa sadržajem „hocu“ na broj 097.

U tim danima nije bilo moguće prenijeti svoj broj telefona iz neke druge mreže u bonbon mrežu te niti obrnuto – iz bonbona u drugu mrežu. Već duže vrijeme to je omogućeno. Još jedna zanimljivost: bonbon SIM kartica ne kupuje se u HT-ovim trgovinama, kao niti Tomato u Vipovim odnosno po novome A1 nego do nove SIM kartice možete doći na kioscima, u kafićima, sportskim centrima, knjižarama, fotokopirnicama itd.

Bonbon je na početku rada svim novim korisnicima ponudio jednu zanimljivu pogodnost, a to je 1000 besplatnih minuta razgovora prema bonbon korisnicima. Prvi korisnici tu su pogodnost dobili do 2020. godine, a jedini je uvjet bio da svaki mjesec svoj račun nadoplate bonom od minimalno 40 kuna.

 

Ponuda mobitela u početku rada mreže bonbon nije bila velika, tu je bio primjetan odmak od ponude matičnog Hrvatskog Telekoma. Mogli ste birati između manjeg broja mobitela, ali ciljanih upravo prema korisnicima kakve su u bonbonu željeli u svojoj mreži. U prvom planu, ukoliko ste željeli komunicirati s djelatnicima bonbona, bila je online komunikacija te preko Facebooka i Twittera, ali za one tradicionalnije ponuđen je broj korisničke službe 097 BONBON (odnosno 097-0266-266).

blank
Ovako danas izgleda bonbon.hr web stranica

Zavirili smo u povijest bonbona te smo tamo pronašli i ove zanimljive podatke:

– Složi svoju kombinaciju naziv je ponude koju je bonbon ponudio sredinom veljače 2011, a korisnici su mogli sami kombinirati razne pakete prema svojim potrebama kroz 9 različitih tarifa. Bonbon ponuda je bila najpovoljnija: 300 MB za 30 kn, T-Mobile 300 MB za 40 kn, Tele2 300 MB za 35 kn, Vipnet 200 MB za 30 kn dok Tomato u to vrijeme nije nudio internetske pakete.
– krajem 2011. godine bonbon ima 100.000 korisnika
– za nadoplatu bona od 80 ili 160 kuna mogli ste od travnja 2012. dobiti jedan bonbon mjesečni paket s 50% popusta
– 2012. godine bonbon svojim korisnicima koji ostanu bez kuna na računu omogućuje prebacivanje s jednog bonbon broja na drugi, bez naknade, a dovoljno je poslati besplatnu SMS poruku sa sadržajem „prebaci“ na broj 977
– krajem prvog tromjesečja 2013. godine bonbon u svojoj mreži ima 180.000 korisnika
– bonbon uvodi mjesečnu pretplatu od 20. lipnja 2013. pa korisnici mogu birati između prepaid bonova i pretplate (uz potpuno iste cijene), uz postavljanje limita potrošnje za pretplatnike. Još je jedna novost obradovala korisnike, a to je da se nakon potrošenih jedinica iz paketa dodatne jedinice naplaćuju po istoj cijeni kao i dok su se trošile iz paketa

 

– korisnicima se ukida plaćanje radijske frekvencije te naknadu za njih od lipnja 2013. plaća bonbon
– 4G brzine za korisnike bonbon uvodi u lipnju 2014. U to vrijeme se paket od 5 GB, uz popust od 50% na Jako veliki internet paket, plaća 45 kuna

blank
– od 3. prosinca 2015. godine bonbon usluge se mogu kupiti u prvoj bonbon trgovini otvorenoj u Zagrebu, uz interaktivno uređen prostor u kojem se mogu isprobavati uređaji prije kupnje

blank
– bonbon od 15. ožujka 2016. godine uvodi „Moćne noćne pakete“ pa se za 10 kuna, od 7 navečer do 7 ujutro, omogućuje dodatnih 150 minuta razgovora, 500 MB ili 200 SMS poruka. Pogledajte i video iz tog vremena.

blank

 

– novost koja je obradovala korisnike bonbona i vjerojatno privukla nove korisnike je prijenos nepotrošenih jedinica u sljedeći mjesec (bonaši od 15. lipnja, a pretplatnici od 1. srpnja 2016.) – svi nepotrošeni megabajti, minute i SMS poruke prenose se u sljedeći mjesec ukoliko ostanete na istom paketu i sljedeći mjesec

 

 

– u ponudu od 15. lipnja 2016. kreću „gotove kombinacije“ koje se sastoje od tri paketa, uz uštedu od 10 do 30 kuna:

blank

blank

– u Hrvatskoj se pojavio Uber, a bonbon je svojim korisnicima od kolovoza 2016. omogućio dvije besplatne vožnje

Ukoliko ste posjećivali kino dvorane u posljednjih nekoliko godina, mogli ste prije samog početka filma pogledati zabavno upozorenje kako korištenje mobitela tijekom gledanja filma nije poželjno:

 

Sjećamo se i nekih kontroverznijih TV reklama: