Uz umjetnu inteligenciju Huawei pametni telefoni su korisne sveznalice

blank

Najnoviji pametni telefoni u radu sve više koriste umjetnu inteligenciju, a Huawei je u tom pogledu otišao najdalje uz AI čipset Kirin 970 s ugrađenom jedinicom neuronske mreže.

Može li nas telefon podsjetiti da kupimo mlijeko kad izađemo van iz svojeg stana ili nam na poslu u popodnevnim satima savjetovati punjenje baterije iako o tome niti ne razmišljamo? Može, i to su samo dvije male i vrlo korisne pomoći jer čim izađemo iz svojeg stana i naš pametni telefon zaključi da smo napustili lokaciju doma, na ekranu će se pojaviti podsjetnik za kupnju mlijeka. Imamo li u kalendaru telefona zapisanu večernju kavu ili odlazak na zabavu, a baterija telefona neće moći potrajati sve do jutra, umjetna inteligencija će na osnovu preostalog kapaciteta baterije i zapisa iz kalendara savjetovati da u popodnevnim satima na poslu dopunimo bateriju.

blankČipset Kirin 970 u najnovijim pametnim telefonima Huawei P20 i P20 Pro s ugrađenom jedinicom neuronske mreže u stanju je promišljati na još višem nivou kada fotografiramo te se kroz 19 različitih kategorija uz pomoć ugrađenog sustava umjetne inteligencije na razini čipseta može prepoznati prizor koji kadrirate i automatski ujednačiti boje vaše fotografije. Može to biti hrana, cvijeće, zelenilo, pas ili mačka, tekst ili dokument, plaža sa zalaskom sunca uz plavo pozadinsko nebo, vodopad, pozornica, portret ili skupina od više osoba.

blankU narednom razdoblju za očekivati je da će umjetna inteligencija još više napredovati pa ćemo naš pametni telefon moći koristiti i kao, na primjer, detektor laži. Kaže li muž svojoj supruzi da je nakon posla navratio u trgovinu, ali više nije bilo mlijeka na policama, uz umrežene uređaje i umjetnu inteligenciju koja će biti u stanju analizirati nevjerojatne količine podataka kroz Big data funkcionalnost suprugin telefon će iz zvučnika emitirati negativan zvuk. Skladišta svih trgovina bit će umrežena preko web shopova i neće postojati mogućnost da odemo u trgovinu i ne nađemo ono što smo tražili. Trgovine će znati koji dan i sat u tjednu mogu očekivati potražnju za mlijekom.

Kupujete li novu haljinu i stanete ispred ogledala, pametni telefon će vam reći kako vam stoji haljina na koju ste bacili pogled, iako će vam prodavačica reći da je savršena (jer ju zanima provizija od prodaje). Dijete dolazi iz škole te pitamo za ocjene ili gdje je tad dan provelo vrijeme. Kaže li da je bilo kod prijatelja, a vi imate uključenu funkciju praćenja njegovog telefona, naš pametni telefon bi na osnovu djetetovog odgovora odmah mogao dati odgovor da li je to istina ili laž. Možda će biti moguće spojiti se na digitalni školski dnevnik pa ćemo znati govori li dijete istinu o svojim ocjenama.

Umjetna inteligencija je fantastična i vrlo korisna u svakodnevnom životu poput Huawei pametnih telefona koji su, poput hrvatske nogometne reprezentacije tijekom posljednjeg svjetskog prvenstva osvojili srca mnogih u cijelom svijetu.

blank