A1 Hrvatska napravila zaokret u strategiji poslovanja

blank

Digitalno doba zahtijeva i nove oblike rada, uz fleksibilno radno vrijeme u novim radnim prostorima. A1 Hrvatska provela je transformaciju kompanije.

A1 Hrvatska (ex Vipnet) prije dvije godine je pokrenula sveobuhvatnu digitalnu transformaciju s ciljem digitalizacije korisničkog iskustva čime je napravljen svojevrsni zaokret u strategiji poslovanja pokretanjem sveobuhvatne digitalne transformacije s ciljem digitalizacije korisničkog iskustva.

Kroz transformaciju kompanije promijenjeni su interni procesi, uvedene su agilne metode rada te se krenulo u razvoj novih digitalnih vještina za zaposlenike. Zatim je uslijedila prilagodba radnih prostora u kampusu A1 Hrvatska na zagrebačkom Žitnjaku – novi moderni prostori kroz otvorenost prate nove načine rada i očekivanja zaposlenika u digitalnom dobu, a riječ je o investiciji od skoro 4 milijuna eura i projektu koji je trajao više od godinu dana. U novouređenom prostoru nema odvojenih ureda, svi djelatnici zajedno rade. Istovremeno, četiri puta je povećan broj soba za sastanke, s 20 na 81 (što uključuje fokus sobe za kratke sastanke te 16 kolaboracijskih soba za agilne timove), implementirane su brojne društvene zone na svakom katu kao i neformalna mjesta za rad.

blank
Ivan Skender, glavni direktor transformacije poslovanja A1 Hrvatska

Odjeli koji najčešće surađuju na razvoju proizvoda, usluga ili procesa od sada i sjede zajedno, a
uklonjene su i hijerarhijske prepreke pa predsjednik uprave i menadžment sjede zajedno s
zaposlenicima, bez vlastitih ureda. Ista se strategija primjenjuje i u drugim članicama A1 grupe u regiji.

Projekt kompanije A1 Hrvatska inspiriran je tzv. Acitivity based working modelom kojeg koriste svjetski poznate digitalne kompanije poput Googlea i Microsofta, a koji zaposlenicima omogućuje da unutar kampusa rade gdje i kada žele uz korištenje najmodernijih tehnologija. Organizacija rada i procesa u A1 Hrvatska danas je usmjerena na brzo reagiranje na zahtjeve korisnika i promjene na tržištu, na agilnost i inovativnost te odmak od hijerarhijskih struktura i silosa tipičnih za tradicionalne velike kompanije.

blank
Ivan Bartulović glavni direktor za ljudske resurse i korporativne komunikacije A1 Hrvatska

Uz uvođenje agilnih metodologija u svakodnevno poslovanje, A1 Hrvatska je uložila više od tri
milijuna kuna na edukaciju zaposlenika kako bi njihove vještine pratile brze promjene na tržištu. Prvi multidisciplinarni timovi u A1 započeli su s radom još prije dvije godine, a od tada je skoro 300 zaposlenika educirano za rad u agileu. Kako bi zaposlenici što prije usvojili nove napredne vještine potrebne za rad u digitalnom dobu, pokrenuta je i Digitalna akademija. U 9600 sati treninga, više od 500 zaposlenika, učilo je o različitim metodologijama kao što su Design Thinking, UX Design, Product Owner, Agile & Scrum, Lean Six Sigma Green Belt, Big Data i slično, koje primjenjuju u daljnjem poslovanju.

Uz redizajn radnih prostora uvedeni su i fleksibilni oblici rada. Projekt „Flexerica“ za zaposlenike A1 Hrvatska kreće u prosincu, a uključuje fleksibilno radno vrijeme i fleksibilno mjesto rada. Zaposlenici A1 Hrvatska imat će mogućnost rada od kuće ili nekog drugog mjesta te će moći prilagoditi svoje radno vrijeme, u smislu fleksibilnosti dolaska i odlaska s posla. U tom smislu, kompanija A1 Hrvatska odlučila se na organizacijsku evoluciju, dajući prednost integraciji poslovnog i privatnog života te zadovoljstvu zaposlenika.