A1 Hrvatska prelazi na zelenu energiju

blank

Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja, iz A1 Hrvatska stiže novost o doprinosu očuvanju okoliša

A1 Hrvatska će koristiti energiju iz ZelEn programa registriranih u sustavu jamstva podrijetla. Potpisom ugovora s HEP-om A1 Hrvatska je osigurala da njezine energetske potrebe budu
zadovoljene iz obnovljivih izvora. Koristeći zelenu gigabitnu mrežu i A1 korisnici doprinose očuvanju okoliša.

Cijela A1 Telekom Austria Grupa do 2030. godine mora biti ugljično neutralna. To je strateški cilj grupe kojoj pripada i hrvatski A1, a prelaskom na zelenu energiju A1 Hrvatska smanjila je svoj ugljični otisak za 75 posto te se približila cilju održivog poslovanja.

ZelEn program jedinstveni je proizvod HEP Opskrbe namijenjen kupcima koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora. Sva sredstva od prodaje ZelEn-a prikupljaju se u fondu iz kojega se ostvaruju projekti iz područja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva.

Jiří Dvorjančanský
Jiří Dvorjančanský

„Kao predvodnici digitalizacije na tržištu našim korisnicima pružamo pouzdanu i stabilnu gigabitnu mrežu, ali na odgovoran način. Naša je obveza koristiti vlastitu stručnost i promicati zelenu i digitalnu transformaciju. U skladu s Europskim zelenim planom, ulažemo u tehnologije prihvatljive za okoliš i potičemo inovacije, ali i korisnike da svojim djelovanjem smanje utjecaj na okoliš. Nudimo napredna IoT rješenja koja su energetsku učinkovita i mogu se primijeniti u cijelom nizu sektora poput pametnih spremnika za razvrstavanje otpada ili automatizirane stanice za mjerenje kakvoće zraka i plina. Jednako tako kod naših korisnika promičemo i prelazak na e-račune umjesto papirnatih te tako čuvamo šume“, izjavio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.