Amerikanci su ludi za iPhoneom i nitko drugi nema šanse

blank

Appleov iPhone imao je u posljednjem tromjesečju 2023. godine udio od nevjerojatnih 64 posto tržišta

U četvrtom tromjesečju 2022. godine Apple iPhone je u SAD-u imao udio od 57 posto, a godinu dana kasnije udio je porastao na nevjerojatnih 64 posto, pokazuju podaci koje je objavio Counterpoint Research. Niti tromjesečja između ovih nisu bila loša za Apple – u Q1 2023 udio je bio 52 posto, u Q2 porastao je na 55 posto da bi u Q3 2023 bio smanjen na 53 posto.

Drugi na listi je Samsung s udjelom koji iznosi 18 posto u posljednjem tromjesečju prošle godine. Najbolje razdoblje za Samsung bio je prvi kvartal 2023. godine (udio 27 posto). Treća na listi je Motorola koja je imala udio od 6 do 10 posto, gledajući pet posljednjih kvartala.

Na četvrto mjesto ugurao se Google s Pixel telefonima, a udio im se kreće od 2 do 5 posto. Među prvih pet je i TCL koji je pao s 3 posto na 1 posto. Prodaja pametnih telefona svih ostalih brendova na tržištu Sjedinjenih Američkih Država imala je udio od samo 7 posto.

blank

Isporuke pametnih telefona u SAD-u porasle su 8% na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju 2023., prema podacima Market Monitora Counterpoint Research. To je prvenstveno zbog toga što se Appleova prodaja snažno oporavila od prošlogodišnjih zatvaranja tvornica izazvanih s COVID-19 koja su uzrokovala prekide u proizvodnji. Prodaja Androida opala je u istom razdoblju jer je potražnja u segmentu ispod 300 dolara pala.