Grade zelene mreže i razvijaju inovacije koje smanjuju ugljični otisak

blank

A1 Hrvatska je do sada smanjila vlastite emisije CO2 za 76 posto, pokrit će 5G mrežom 92 posto populacije te šire fiksne gigabitne priključke

Više od 200 milijuna eura A1 Hrvatska je u 2023. godini investirala u ulaganja i izgradnju infrastrukture. To je najviše otkad kompanija posluje u Hrvatskoj. To se prvenstveno
odrazilo na ubrzanu izgradnju fiksnih gigabitnih priključaka te modernizaciju mobilne mreže čime se korisničko iskustvo podiglo na još višu razinu.

Podignuli su komercijalne brzine (na najvećoj gigabitnoj fiksnoj mreži u Hrvatskoj) na 2 Gbps uz premium opremu – WiFi 6 router i mesh uređaji s kojima je svaki kut doma pokriven kvalitetnim WiFi signalom.

U 2023. izgrađeno je 140 tisuća gigabitnih, optičkih priključaka diljem Hrvatske. Infrastrukturna oprema koja se u okviru modernizacije postavlja u A1 optičku mrežu već sada podržava brzine do 50 Gbps i spremna je za sve potrebe korisnika u budućnosti.

A1 gigabitni priključak ima čak 800 tisuća hrvatskih kućanstva, a nastavkom ubrzane izgradnje 2025. obuhvatit će se milijun kućanstava. To znači da će 70 posto hrvatskih kućanstava imati pristup gigabitnom internetu.

Vladimir Skender uz distribucijski čvor A1
Vladimir Skender uz distribucijski čvor A1

A1 Hrvatska je uz pomoć EU fondova izgradila optičku mrežu za 45 tisuća kućanstava na širem području Kaštela, Ivanić-Grada i Solina. Upravo je Solin prvi hrvatski grad potpuno pokriven optičkom mrežom izgrađenom uz pomoć EU fondova. Taj je projekt prepoznala i Europska komisija te je dodijelila A1 Hrvatska EU Broadband Award, kao predvodniku u gradnji mreže vrlo velikog kapaciteta.

Na javnoj dražbi za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra investirali su 109,28 milijuna eura čime su osigurani dugoročni resursi koji su osnova za ambiciozne planove rasta i ulaganja u razvoj mobilnih usluga u idućih 15 godina.

Modernizacijom i izgradnjom mobilne 5G mreže pokriva se 92 posto populacije. Energetski efikasnom radijskom opremom, koristeći frekvencijski spektar u pojasevima na 700, 800 i 900 MHz na jednom radijskom pojačalu osigurano je kvalitetno 5G pokrivanje, a istovremeno optimizirana potrošnja električne energije.

Vladimir Skender, A1 Hrvatska
Vladimir Skender, A1 Hrvatska

Na više od 200 baznih stanica implementirani su solarni paneli i inovativni free cooling sistemi čime je ušteđeno gotovo 2 GWh električne energije. Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska, ističe da će „A1 korisnici do 2030. surfati na potpuno zelenoj mreži i zato razvijamo i primjenjujemo inovacije koje smanjuju ugljični otisak.“

A1 Hrvatska je do sada smanjila vlastite emisije CO2 za 76 posto kroz razne inicijative modernizacije infrastrukture i ozelenjivanja mreže. Na dobrom je putu ostvariti ambiciozan cilj Telekom Austrija grupe – nultu neto emisiju CO2 do 2030. godine.