Android 14 uskoro stiže na veći broj pametnih telefona

blank

Nova verzija donosi više značajki prilagodbe, kontrole i pristupačnosti, a prvi modeli s Androidom 14 su Pixel 8 i Pixel 8 Pro

Prošle godine je Android 13 donio značajke kao što su Spatial Audio, streaming aplikacije za razmjenu poruka, kopiranje/lijepljenje s različitih uređaja, novi media player i još mnogo toga.

Nekoliko značajki koje su izvorno planirane za Android 14 Google je učinio dostupnima kao ažuriranja za Android 13. Ta ažuriranja uključuju poboljšani multitasking, dorađenu programsku traku i poboljšanu sklopivu podršku s većim i boljim aplikacije.

Android 14 je prepun je ažuriranja koja vam pomažu prilagoditi iskustvo s uređajem, daju vam više kontrole nad vašim zdravljem i sigurnošću te poboljšavaju pristupačnost.

Ažurirani birač prilagodbe za Android 14 olakšava prebacivanje između pozadina i ažuriranje onoga što želite vidjeti na prvi pogled. Sada možete postaviti prilagođene prečace na zaključanom zaslonu poput QR čitača ili aplikacije Google Home tako da imate brz pristup najčešće korištenim kontrolama jednim dodirom izravno sa zaključanog zaslona Androida.

Nove opcije koriste AI za prilagodbu vašeg zaslona na temelju vaše situacije. Na primjer, ako se vrijeme iznenada pogorša vaš widget za vremensku prognozu na zaključanom zaslonu postat će istaknutiji.

Generativne AI pozadine, koje su prve stigle na Pixel 8/8 Pro, koriste modele difuzije teksta u sliku generirane AI kako bi vam pomogle stvoriti pozadine koje odgovaraju vašoj viziji. Možete birati između unaprijed postavljenih prijedloga za izradu nikad prije viđenih pozadina u samo nekoliko dodira.

blank

blank blank blank

Ako više volite manje šarenu estetiku telefona koja je ugodna za oči Android 14 uključuje monokromatsku temu koja čini da minimalne boje izgledaju elegantno i lijepo na cijelom vašem uređaju.

Android također pomaže poboljšati kvalitetu vaših fotografija i fotoaparata. Nadovezujući se na podršku Androida 13 za video s visokim dinamičkim rasponom (HDR) Android 14 podržava HDR slike s Ultra HDR-om.

Ultra HDR pomaže da vaše fotografije izgledaju najbolje tako što ističe jarke boje, svjetlije svijetle dijelove i tamnije sjene. Osim toga, zahvaljujući izvrsnim HDR zaslonima dostupnim na mnogim današnjim telefonima Ultra HDR snima i prikazuje fotografije visoke razlučivosti bez mijenjanja izvorne kvalitete slike.

Više kontrole nad vašim zdravljem, sigurnošću i podacima

Aplikacije pomažu ljudima da prate razinu svoje kondicije, zdravlja i dobrobiti. No podaci koji se prikupljaju često su izolirani unutar svake pojedine aplikacije, ograničavajući vašu vidljivost i kontrolu nad vašim podacima.

Health Connect sada je ugrađen u vaše postavke Androida 14 kao središnji način za pohranjivanje svih vaših podataka na jednom mjestu i zadržavanje kontrole nad vašom privatnošću. A vaši su podaci sigurno šifrirani na vašem telefonu, što osigurava da ih Google ili bilo tko drugi ne može vidjeti ili koristiti u bilo koju drugu svrhu. Samo se povežite i sinkronizirajte svoje omiljene aplikacije za zdravlje i fitness — kao što su Oura, Peloton i Whoop — da biste započeli.

blank

Također ćete imati bolji uvid u to kako aplikacije koje traže pristup vašim podacima koriste vaše podatke. S novim ažuriranjima dijeljenja podataka na Androidu 14, kada se od vas zatraži da aplikacijama date dopuštenje za informacije kao što je vaša lokacija, bit ćete obaviješteni kada aplikacija dijeli podatke o lokaciji s trećim stranama i možete donijeti utemeljeniju odluku o tome želite li ili ne dozvoliti pristup.

Digitalna zaštita na Androidu 14 također se proteže na vaše najosjetljivije podatke: osobne identifikacijske brojeve (PIN) vašeg uređaja. Android 14 poboljšava sigurnost PIN-a potičući vas da postavite šesteroznamenkasti PIN. Nakon što upišete ispravan 6-znamenkasti ili dulji PIN, više nećete morati pritisnuti enter jer će se vaš uređaj automatski otključati.

blank

Više značajki za slabovidne i nagluhe korisnike

Android 14 dolazi s mnogim značajkama koje uključuju vid i sluh, piše Google na svojem blogu. Za slabovidne korisnike poboljšano povećalo na Androidu 14 je intuitivnije, s mogućnošću stiskanja prstiju za povećavanje i smanjivanje od 100%.

Također možete promijeniti veličinu povećala na novoj ploči s postavkama povećala ili prilagoditi koliko želite povećati zaslon. A kako biste spriječili da se vaše povećalo isključi kada idete od aplikacije do aplikacije, možete postaviti svoje povećanje na “Nastavi pri promjeni aplikacije” u postavkama pristupačnosti Androida.

Također, možete poboljšati čitljivost i brzo promijeniti veličinu fonta teksta na svom uređaju s pločicom Brze postavke veličine fonta Androida 14 i uživati u boljoj čitljivosti s nelinearnim skaliranjem fonta, koje uvećava veći font sporijom brzinom nego manji font. To sprječava da tekst koji je već dovoljno velik postane veći nego što je potrebno — na taj način možete čitati bez odsijecanja teksta, prelamanja teksta u više redaka ili teksta koji narušava izgled stranice.

blank

Također su ažurirali pristup pristupačnosti sluha. Android 14 ima intuitivnije načine za povezivanje i interakciju s vašim slušnim pomagalima kao što je namjenski tok postavljanja slušnih pomagala iz postavki pristupačnosti, jednostavan način usmjeravanja zvuka na različite izlaze i mogućnost brzog pristupa kontrolama slušnih pomagala putem prečaca.

Slično tome, zvukovi obavijesti, zvona ili upozorenja nisu uvijek učinkoviti za sve korisnike. Na Androidu 14 možete uključiti “Flash obavijesti” u postavkama Pristupačnost i obavijesti i dobiti vizualno bljeskanje svjetla kada imate dolazne obavijesti.

blank

Android 14 počinje izlaziti na podržane Pixel uređaje, a kasnije ove godine bit će dostupan na više uređaja modela Samsung Galaxy, iQOO, Nothing, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, vivo i Xiaomi.