Apple iPhone 12 Pro stiže s 5G podrškom, ali glavna stvar je LiDAR

blank

Apple je ove godine na listopadskom predstavljanju predstavio ukupno četiri nova iPhone 12 modela, a veliku pozornost bi mogao privući model iPhone 12 Pro

I dok će Apple iPhone 12 i nešto manji Apple iPhone 12 mini zasigurno imati veliku potražnju, nas zanima što donosi iPhone 12 Pro, koji bi mogao biti najbolji izbor, uzevši u obzir i cijenu.

5G je odlika koja prati sve iPhone 12 modele. I već znamo da je to model koji podržava sve 5G frekvencije, što je vrlo bitno ako putujete po cijelom svijetu. Možda netko i putuje u ovim čudnim vremenima. Ipak, najveći je naglasak na novom iPhone 12 Pro modelu na kameri.

blank

Sigurno je i keramička zaštita ekrana (Ceramic Shield s nano keramičkim kristalima) bitna stvar, ipak je to rješenje jače od klasičnih Gorilla stakala. Čak do četiri puta je bolji, ako telefon padne na tvrdu podlogu. Na bočnoj strani kućišta koristi se nehrđajući čelik (iPhone 12 mini i iPhone 12 imaju aluminij). Na stražnjoj je strani teksturirano mat staklo.

Ipak, još je veća novost bolja vodootpornost standarda IP68 koji dopušta da se kućište dostupno u četiri boje (Pacific Blue, Gold, Silver i Graphite) uroni u slatku vodu do dubine šest metara, ali u trajanju do 30 minuta.

blank

blank

Novi iPhone 12 Pro može se (pred)naručiti od petka 16. listopada 2020, kao i iPhone 12 dok se iPhone 12 mini i iPhone 12 Pro Max mogu prednaručiti tek od 6. studenog 2020.

Super Retina XDR od 6,1 inča veličina je koju donosi novi iPhone 12 Pro, kao i klasični iPhone 12. Pokreće ga A14 Bionic čipset, koristeći 5 nm tehnologiju, a 40 posto više tranzistora (11,8 milijardi) uz velike brzine istovremeno pazi na učinkovitost baterije. Čipset je 50 posto brži nego prethodnik, a također je i grafika 50 posto brža.

blank

U naslovu smo spomenuli LiDAR, koji se inače ugrađuje u novije modele automobila kako bi se nadgledala situacija ispred vozila u različitim vremenskim uvjetima, ali tu tehnologiju koristi (i) NASA kako bi skenirala okoliš na Marsu. Sad ta tehnologija doslovce dolazi u vaš dnevni boravak.

Apple iphone 12 Pro koristi LiDAR skener kako bi izmjerio koliko je vremena potrebno svjetlu da se odbije od predmeta. Na taj se način može stvoriti dubinska mapa u bilo kojem god prostoru da se nalazite. AR aplikacije vašu sobu doslovce mogu pretvoriti u realnu prašumu ili vam pokazati kako će vam stajati nove tenisice.

blank

blank

Stražnja pro kamera od tri senzora po 12 megapiksela (standardni, širokokutni, telefoto) smještena na stražnjoj strani odlično se nosi s lošim svjetlosnim uvjetima, a noćni način rada podržan je i na standardnom senzoru i na širokokutnom tako da će se uz LiDAR, omogućujući do šest puta brže auto fokusiranje u lošim svjetlosnim uvjetima, dobiti kvalitetniji noćni portreti.

Glavna kamera uz otvor blende f/1.6 sada hvata 27 posto više svjetla, a sastoji se od ukupno sedam elemenata. Stražnja kamera omogućuje 5x optički zum, ima optičku stabilizaciju slike. Smart HDR 3 koristi strojno učenje kako bi se raspoznale pozadinske scene.

I prednja kamera od 12 megapiksela odlično radi u noćnim uvjetima, najavili su 13. listopada 2020. na predstavljanju novog iPhone 12 Pro modela, omogućujući bokeh efekte, a pozadinska svjetla ulične rasvjete bit će također u boljoj kvaliteti, bez rasipanja svjetla.

blank

blank

Fotografije se snimaju u ProRAW formatu tako da se sa snimkom puno toga može napraviti naknadnim uređivanjem. Ovo je prva kamera koja snima u Dolby Vision, formatu koji koriste filmski studiji. Video se snima u 4K.

Apple iPhone 12 Pro dolazi u memorijskim verzijama od 128 GB, 256 GB i 512 GB, debljine je 7,4 milimetara, mase 189 grama, a rezolucija ekrana od 6,1 inča je 2532 x 1170, što znači da ima 460 ppi.

U kutiji ćete dobiti samo Lightning kabel (na drugom kraju je USB Type-C), a cijena za iPhone 12 Pro starta od 999 USD. Za očekivati da će cijena u Hrvatskoj u slobodnoj prodaji iznositi oko 10.000 kuna.

blank

blank

blank

blank blank