Ovo je novi Apple 12 mini s ekranom od 5,4 inča

blank

Kako se i nagađalo, Apple je predstavio mini izdanje iPhonea 12, a prednarudžbe počinju od 6. studenog 2020.

Početna cijena za novi Apple iPhone 12 mini starta od 699 američkih dolara, što je oko 4500 kuna, ali na taj iznos treba dodati porez. Što donosi novi iPhone 12 mini?

Počevši od OLED Super Retina ekrana dijagonale 5,4 inča, jasno je da govorimo o mini izdanju, uz rezoluciju od 2340 x 1080piksela pri 476 ppi. Sjećamo se prvog iPhone 2G, imao je 3,5 inča, a toliko su imali i iPhone 3G i iPhone 3G S. Dijagonala je zatim povećana na 4 inča, kod modela iPhone 4 i iPhone 4S te iPhone 5, iPhone 5S i iPhone 5c. Slijedi novo povećavanje ekrana na 4,7 inča kod iPhone 6 modela odnosno 5,5 inča kod iPhone 6 Plus. Nećemo ići dalje s nabrajanjem, vraćamo se na iPhone 12 mini.

Bit će dostupan u pet boja (crnoj, bijeloj, crvenoj, zelenoj i plavoj), memorijski kapaciteti su 64 GB, 128 GB i 256 GB, a u pakiranju dolazi USB-C kabel s Lightning priključkom. Dakle, nema strujnog adaptera za punjenje, samo kabel. Operativni sustav je iOS 14.

blank

blank

Svakako je velika novost ugradnja 5G čipseta A14 5 nm čime se i Apple pridružuje areni s 5G uređajima koji su već uhvatili maha. Bilo je krajnje vrijeme. Ovo je inače najmanje, najtanji i najlakši 5G pametni telefon na svijetu. Na stražnjoj se strani nalazi staklo, na boku je aluminij koji se koristi u zrakoplovnoj industriji. Vodootporan je (IP68 centirfikat, do 6 metara dubine i u trajanju do 30 minuta), debljina kućišta je 7,4 milimetra, a masa telefona je 135 grama. Ima stereo zvučnike – jedan se nalazi iznad ekrana, a drugi na donjem dijelu kućišta, pored mikrofona i Lightninig konektora za punjenje baterije.

blank

Na stražnjoj se strani, kao i kod većeg iPhone 12 modela s kojim dijeli gotovo sve osim ekrana i baterije, nalazi dvostruka kamera od 12 megapiksela. Jedan senzor je širokokutni, a glavni senzor ima optičku stabilizaciju slike. Otvor blende glavnog senzora je f/1.6, a širokokutnog f/2.4. Omogućeno je 2x optičko zumiranje, a digitalni zum ide do 5x. Prednja kamera dolazi s 12 megapiksela, uz f/2.2 otvor blende te podržava noćni način rada. Video se snima u 4K rezoluciji, podržava HDR snimanje, snima se Dolby Vision (po prvi put ikada) a odmah nakon snimanja videa na mobitelu je moguća i montaža videa, u vlastitom filmskom studiju, kako je Apple najavio na predstavljanju 13. listopada 2020.

blank

blank

Apple za iPhone 12 mini nije objavio kapacitet ugrađene baterije, ali su objavljeni podaci o 50 sati slušanja glazbe s jednim punjenjem baterije, do 10 sati gledanja videa prilikom streaminga s interneta te do 15 sati gledanja videa iz telefona. Bežično punjenje radi snagom od 15 W.

blank

blank blank blank blank blank blank blank

blank