Apple iPhone 15 Pro Max je najprodavaniji pametni telefon u Q1 2024

blank

Uz Apple i Samsung dominira popisom 10 najprodavanijih pametnih telefona u prvom tromjesečju 2024. godine

Na top 10 najprodavanijih modela pametnih telefona nalazi se po pet Apple i pet Samsung modela. Jedan od najskupljih pametnih telefona u svijetu je istovremeno i najprodavaniji – Apple iPhone 15 Pro Max. Zanimljivo je i kako su svih 10 modela na listi 5G telefoni.

Linija Pro zauzela je polovicu Appleove ukupne prodaje u prvom tromjesečju 2024., što je značajno povećanje u odnosu na 24% u prvom tromjesečju 2020., piše Counterpoint research. Osim toga, trend prema premiumizaciji bio je očit, pri čemu je 7 od 10 najboljih pametnih telefona bilo premium (veleprodajna cijena od 600 USD i više).

blank

Appleov iPhone 15 Pro Max bio je najprodavaniji pametni telefon u prvom tromjesečju 2024. Naime, varijanta Pro Max postigla je prvo mjesto po prvi put u Appleovom tromjesečju izvan sezone, odražavajući sve veći trend preferiranja potrošača za pametne telefone visoke klase. Sve četiri varijante iPhonea 15 i iPhone 14 bili su među 10 najprodavanijih. Nadalje, linija iPhonea 15 osigurala je prva tri mjesta.

Rastuća popularnost Apple Pro linije bila je očita jer je zauzela polovicu Appleove ukupne prodaje u prvom tromjesečju 2024., što je značajno povećanje u odnosu na 24% u prvom tromjesečju 2020. Pro iPhone uređaji postali su glavni pokretači prihoda za Apple, pridonoseći više od 60 % njegove prodajne vrijednosti u prvom tromjesečju 2024.

Pro linija nudi značajne nadogradnje i značajna poboljšanja u odnosu na osnovne modele. Ovaj strateški potez pokazao se uspješnim jer su potrošači spremni platiti za vrhunske značajke. Značajke Pro linije uključuju inovativno dinamičko otočno sučelje, naprednije skupove čipova, ultra-glatke zaslone, kućište od titana i telefoto kameru.

Model Apple iPhone 15 Pro Max pokazao se dobro unatoč prvom povećanju cijene od lansiranja Pro serije 2019., što ukazuje na snažnu želju potrošača za dodatnim značajkama koje Pro linija nudi.

Samsungova serija Galaxy S24 osigurala je dva mjesta u prvih 10 za prvi kvartal 2024., s varijantom Ultra koja je zauzela peto mjesto, a osnovnom varijantom deveto. Snažne performanse serije S24 mogu se pripisati Samsungovom ranom osvježenju serije i njegovim naporima u generativnoj AI (GenAI) tehnologiji.

Serija S24 prva je stigla na tržište s GenAI značajkama i mogućnostima, omogućujući korisnicima stvaranje jedinstvenog sadržaja i iskustvo nove razine interakcije sa svojim pametnim telefonima. Na listi su još modeli Samsung Galaxy A15 5G, Samsung Galaxy A54, Samsung Galaxy S24 i Samsung Galaxy A34.

Potrošači koriste svoje pametne telefone duže vrijeme jer nadogradnje nude ograničenu diferencijaciju u značajkama. To navodi potrošače da se odluče za vrhunske pametne telefone kako bi osigurali da njihovi uređaji ostanu tehnološki relevantni dulje vrijeme.