Appleove naočale proširene stvarnosti koštat će 3,5 tisuća dolara

blank

„Kao što nas je Mac uveo u osobno računalstvo, a iPhone u mobilno računalstvo Apple Vision Pro nas uvodi u prostorno računalstvo”

Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook predstavio je dugo čekani ulazak tvrtke u prostor AR naočala tvrdeći da je novopredstavljeni uređaj Vision Pro jedinstven i godinama ispred svega drugog, s cijenom takozvanog prostornog računala od 3499 dolara pri izlasku u SAD početkom 2024.

AR naočale su predstavljene na godišnjoj tvrtkinoj konferenciji Worldwide Developers Conference (WWDC) i promoviraju se na poznatim značajkama proširene stvarnosti uključujući mogućnost spajanja digitalnog sadržaja s fizičkim svijetom.

Među elementima koje tvrtka opisuje kao “proboj” su dizajn s dva čipa M2 i R1 i zasloni za oči koji mogu prikazati 23 milijuna piksela na obje leće, piše Mobile World Live. Ovi čimbenici, tvrdi Apple, daju korisniku dojam da se iskustva odvijaju u stvarnom vremenu i mogu učiniti da izgleda kao da se mediji gledaju na ekranu širokom 30 metara, u 4K rezoluciji.

blank

Cook je rekao da uređaj “označava početak nove ere za računalstvo” dodajući ” kao što nas je Mac uveo u osobno računalstvo, a iPhone u mobilno računalstvo, Apple Vision Pro nas uvodi u prostorno računalstvo”.

Apple opisuje dizajn kao “faktor kompaktnog nosivog oblika”, iako nije pružio specifikacije pune težine i veličine. Uređaj pokreće prilagođeni operativni sustav visionOS i može se koristiti s raznim drugim proizvodima tvrtke uključujući Apple Mac tipkovnicu i trackpad. Vision Pro može pristupiti do Apple Arcade i do više od 100 kompatibilnih igara.

Apple Vision Pro je dizajniran za korištenje kontrola gestama, ali se također može spojiti na standardne kontrolere za igre i druge periferne uređaje. Napaja se iz baterije spojene preko žice koja daje oko 2 sata korištenja.

blank

Ostale značajke uključuju 3D kameru, pristup slikama na iCloudu, kompatibilnost s FaceTimeom za video pozive, namjensku trgovinu aplikacija i značajku koja može prikazati oči korisnika na vanjskoj strani uređaja kako bi onima oko njih pružila “vizualne znakove”.

Zajedno sa slušalicama, Apple je predstavio svoj nadolazeći operativni sustav iOS 17 i nadogradnje za Watch, Mac i softver za AirPods.