Čak 92 posto kompanija koristi tehnologije za udaljeni rad

blank

Prema podacima Acronis Cyber Readiness Reporta, kompanije koriste nove tehnologije kako bi omogućile udaljeni rad tijekom pandemije COVID-19

U Hrvatskoj je dostupno prvo cjelovito rješenje kibernetičke zaštite Acronis Cyber Protect. Zebra Systems, distributer s dodanom vrijednošću u području IT sigurnosti i zaštite podataka, omogućuje dostupnost i Acronis Cyber Protect 15 u Hrvatskoj. Proizvod dolazi u vremenu kad tvrtke ulažu značajan trud kako bi zaštitile svoje podatke i infrastrukturu od rizika koje donosi novo, udaljeno radno okruženje.

Acronis Cyber Protect inovativno je novo rješenje za kibernetičku zaštitu koje integrira mogućnosti izrade sigurnosne kopije, oporavak od katastrofe, antimalver sljedeće generacije, kibernetičku sigurnost i alate za upravljanje krajnjim točkama. Acronis Cyber Protect uklanja kompleksnost, poboljšava produktivnost i omogućuje upravljanim pružateljima usluga (MSP) da učinkovito sigurnost stave u prvi plan svog portfelja te svojim radom ispune očekivanja klijenata u smislu sigurnosti i zaštite podataka, aplikacija i sustava.

blank

Acronisovo izvješće o kibernetičkoj spremnosti, u kojem je anketirano 3.400 tvrtki diljem svijeta i njihovih udaljenih zaposlenika usred kontinuirane pandemije COVID-19, pokazuje kako se 92% anketiranih tvrtki izjasnilo kako je uvelo nove tehnologije kako bi omogućile udaljeni rad, uključujući i kolaboracijske alate, rješenja za privatnost i kibernetičku sigurnost.

Tvrtkama je izazov skupo, dugotrajno i složeno upravljanje zaštitom podataka u mreži tvrtke i novim uređajima uz pomoć niza različitih rješenja. Dodatno, nedostatak integracije stvara obrambenu prazninu unutar organizacije, koju često iskorištavaju cyber kriminalci.

Acronisovo izvješće o kibernetičkoj spremnosti otkriva da hakeri ciljaju upravo udaljene radnike, a najčešće su korištene taktike napada su phishing, DDoS napadi i videokonferencije.

blank

39% tvrtki iskusilo je napad u videokonferencijama tijekom posljednja tri mjeseca, obzirom da su se zaposlenici oslanjali na aplikacije kao što su Zoom, Cisco Webex i Microsoft Teams. Cisco je
nedavno otkrio ranjivost u svojoj aplikaciji Webex, koja napadačima može omogućiti otvaranje, čitanje i krađu potencijalno vrijednog ili štetnog sadržaja.

Napadi zlonamjernim softverom, poput ransomwarea, također su ojačali tijekom pandemije, pri čemu 31% tvrtki prijavljuje svakodnevne cyber-napade, a polovica (50%) je meta bar jednom
tjedno, uključujući i srpanj, kad je vodeći proizvođač GPS tehnologija navodno platio 10 milijuna dolara u ransomware napadu WastedLocker.

Operativni centri Acronis Cyber Protection (CPOC) otkrili su kako je 35% korisničkih krajnjih točaka bilo izloženo napadima zlonamjernog softvera koji su se provlačili prije uvođenja rješenja Acronis Cyber Protect.

blank

Phishing napadi (krađe identiteta) odvijaju se na povijesnim razinama, što nije iznenađujuće, jer izvješće otkriva kako samo 2% tvrtki uzima u obzir funkciju filtriranja URL-ova pri evaluaciji rješenja za kibernetičku sigurnost. Taj propust udaljene radnike čini ranjivima na phishing web lokacije – Acronisovi operativni centri otkrili su da je oko 10% korisnika kliknulo na zlonamjerne web stranice tijekom svibnja, lipnja i srpnja.

Acronis Cyber Protect 15 je paket za krajnje korisnike s jedinstvenom integracijom mogućnosti zaštite podataka i najmodernije kibernetičke sigurnosti – uključujući bihevioralnu detekciju baziranu na umjetnoj inteligenciji koje zaustavlja napade “nultog dana”, filtriranje URL-ova, procjene ranjivosti, zaštitu videokonferencija i automatizirano upravljanje zakrpama – organizacije štiti od suvremenih kibernetičkih prijetnji, istovremeno osiguravajući da mogu oporaviti svoje podatke i sustave brže od bilo kojeg drugog rješenja.