Izgleda da smo ovo prvi napravili: test prve komercijalne 5G mreže u Hrvatskoj

blank

Ekskluzivno, donosimo prvi test 5G mreže Hrvatskog Telekoma, i to u vrijeme najvećeg opterećenja na mobilnoj mreži

Ponedjeljak je idealan dan za početak nečega novoga. Mi smo se zaputili u zagrebačku poslovnu četvrt, u Radničku ulicu, u vrijeme kada se megabajti troše “na gigabajte”. U tri pametna telefona, koji podržavaju 5G funkcionalnost – Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 i Huawei P40 Pro, ubacili smo SIM karticu i pokrenuli Speed test, test brzine prijenosa podataka u downloadu i uploadu.

Pogled na kazaljku “megabajtomjera” na tren nas je podsjetio na kazaljku okretomjera sportskih automobila snažnijih od 600 KS koje smo više puta testirali na Grobniku. Možete li zamisliti ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 2,8 sekundi? Mi smo to osjetili ubrzavajući na pisti, a sad vam donosimo doživljaje s jedne druge piste…

Prvi u Hrvatskoj testirali smo prvu komercijalnu 5G mrežu, mrežu Hrvatskog Telekoma, samo nekoliko dana od početka rada. Iako u Hrvatskoj natječaj za 5G frekvencijsko područje još nije raspisan (očekuje se u 2021. godini), Hrvatski Telekom je na postojećim, 4G frekvencijama, uspio podignuti 5G mrežu. Možemo samo zamisliti kakve će se brzine osjetiti na našem “megabajtomjeru”, kada u sljedećoj godini na pametni telefon stigne signal preko viših frekvencija.

Ali, znate nas, prvo povijest pa onda Speedtest tako da (prvo) strpljivo pogledajte kako je sve počelo, a onda i kako je završilo naše testiranje mobilne mreže pete generacije: