Carbon 1 MK II je prvi smartphone na svijetu izrađen od ugljičnih vlakana

blank

Ugljična odnosno karbonska vlakna izuzetno su čvrsta i lagana, ali imaju i jedan problem – ne provode signal. Carbon 1 MK II i to rješava

HyRECM (Hybrid Radio Enable Composite Material) je novi materijal iza kojeg stoji Carbon Mobile, tvrtka koja se uhvatila u koštac s problemom koji muči karbon odnosno ugljik, a to je prolazak elektromagnetskih valova.

Naime, ugljik stvara efekt poznat pod nazivom Faradayev kavez tako da signal ne dolazi do prijemnih komponenti u samom kućištu. HyRECM odnosno hibridni kompozitni materijal omogućuje prolazak radijskog signala jer se ugljik koristi u kombinaciji s kompozitnim vlaknima.

blank

Android pametni telefon Carbon 1 MK II sadrži samo 5 posto plastike, a ugljik se može ponovo koristiti kao sirovina. Plastiku koja se ne može reciklirati i metale koje je teško reciklirati pronalazimo u većem broju današnjih pametnih telefona te ovi uređaji sudjeluju u stvaranju 50 milijuna tona e-otpada svake godine u svijetu.

Carbon 1 MK II se reklamira kao uređaj koji je lakši od aluminija, ali jači od čelika – njegova masa od 125 grama je daleko ispod mase današnjih uređaja koji prelaze i 200 grama. U prosjeku, Carbon je 30 posto lakši od drugih telefona, a debljina mu je samo 6,3 milimetara.

blank

U telefon je ugrađena baterija kapaciteta od 3000 mAh, a u pakiranju ćete dobiti samo USB-C kabel, ne i strujni adapter. Android 10 uskoro će biti nadogradiv na Android 11, ekran je AMOLED od 6 inča dijagonale u fullHD rezoluciji, prekriva ga Corning Gorilla 7 staklo debljine 0,4 milimetra.

Čipset koji pokreće telefon je MediaTek Helio P90, ugrađeno je 8 GB radne i 256 GB interne memorije, na stražnjoj se strani nalazi dvostruka kamera od 16 megapiksela dok je prednja od 20 megapiksela.

blank

Početak prodaje smartphonea Carbon 1 MK II je sredina ožujka 2021., a cijena po kojoj će se prodavati u specijaliziranim trgovinama je 799 eura.

blank blank blank blank blank blank