Čestitamo! Ericssonov 100-ti 5G komercijalni sporazum

blank

Ericsson je s Telekomom Slovenije potpisao 5G ugovor. To je 100-ti 5G komercijalni sporazum, a sve je počelo u 2014. godini

Prije šest godina (u 2014. godini) Ericsson je obznanio svoje prvo javno 5G partnerstvo. 17. travnja 2019. godine sa švicarskim operatorom Swisscom pokrenuta je prva 5G mreža u Europi, a 12. kolovoza 2020. godine Ericsson je s Telekomom Slovenije potpisao svoj stoti 5G komercijalni ugovor. Ova brojka uključuje 58 javno objavljenih ugovora i 56 5G mreža u radu na pet kontinenata.

blank

Nakon početnih tehnoloških angažmana i partnerstava sa zaključenim memorandumima razumijevanja uslijedila su 5G New Radio (NR) testiranja tehnologije. Nakon toga, korporacija je objavila komercijalne ugovore i one o izgradnjama mreža. Informacije o prvoj komercijalnoj mreži u radu objavljene su 2018. godine.

Ericssonovi ugovori obuhvaćaju implementaciju radijskih pristupnih mreža (RAN) i jezgrenih mreža koje omogućuju proizvodi i rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava i portfelja jezgrene mreže.

Ericssonove implementacije 5G tehnologije uključuju nesamostalni 5G, samostalni 5G i Ericssonovu tehnologiju za dijeljenje spektra – Ericsson Spectrum Sharing. One također uključuju cloud native sposobnosti s Ericssonovom dvojnom 5G jezgrenom mrežom.

Ericsson je implementirao 5G u visokim, srednjim i niskim frekvencijskim pojasevima u različitim urbanim, prigradskim i ruralnim područjima kao podršku slučajevima pojačanog mobilnog širokopojasnog pristupa i fiksnog bežičnog pristupa. Na nekim razvijenim 5G tržištima, pružatelji komunikacijskih usluga nude usluge proširene i virtualne stvarnosti u obrazovanju, zabavi i igranju računalnih igara koje omogućuje 5G.

Börje Ekholm, predsjednik i CEO Ericssona izjavio je: “Potrebe naših kupaca bile su najvažnije za razvoj i evoluciju Ericssonove 5G tehnologije u svim dijelovima našeg portfelja od samog početka. Ponosni smo da je ta predanost rezultirala time da je 100 pojedinih pružatelja komunikacijskih usluga iz cijelog svijeta odabralo našu tehnologiju za pokretanje svojih 5G ambicija o uspjehu. Naši kupci će i dalje ostati na glavnom mjestu kako bismo im pomogli da svojim pretplatnicima, industriji, društvu i državama osiguraju sve dobrobiti 5G kao kritične nacionalne infrastrukture.”

Ericsson je također radio s pružateljima usluga, sveučilištima, tehnološkim institutima i industrijskim partnerima kako bi razvio i unaprijedio 5G poslovne i korisničke slučajeve. Ti korisnički slučajevi uključuju automatizaciju proizvodnih pogona, pametne urede, kirurgiju na daljinu i druge poslovne i primjene u Industriji 4.0. Neka partnerstva su rezultirala u implementaciji 5G dediciranih mreža, uključujući one u Ericssonovim proizvodnim pogonima u cijelom svijetu.