Dobra cijena, ali i dizajn – Xiaomi Redmi A3

blank

Model predstavljen u veljači 2024. godine jedan je od glavnih pokretača prodaje za Xiaomi, koji je u prvom kvartalu imao povećanje prodaje u svijetu

Na tragu nekadašnje vrlo zanimljive serije pametnih telefona, koji su čistim Android sučeljem i dobrim hardverom bili prihvatljivi širokim masama, Xiaomi Redmi A3 također ima neke zanimljive adute. Jedan od njih svakako je cijena koja se kreće ispod 100 eura, za verziju s 3 GB radne i 64 GB memorije.

Čini se malo za današnje vrijeme, ali ne koriste svi korisnici kameru svaki dan niti instaliraju igre na svoje pametne telefone. Za one kojima ustreba više postoji verzija sa 128 GB memorije, a obje su verzije proširive s microSD utorom do 1 TB.

U ponudi su i verzije s 4 GB i 6 GB radne memorije, što povećava cijenu pa dok Redmi A3 s 3/64 GB košta čak i samo 84 eura (na akcijama), model s 4/128 GB košta ispod 120 eura. Model s 4 GB radne memorije može uz virtualni RAM povećati radnu memoriju na 8 GB.

blank blank

Upravo je u cijeni uspjeh modela Redmi A3 s velikim IPS LCD ekranom dijagonale 6,71 inča, uz HD+ rezoluciju i 90 Hz osvježavanja. Zahvaljujući maloj gustoći piksela od 268 ppi, što nije malo, baterija kapaciteta 5000 mAh može dati daleko veću autonomiju između dva punjenja snagom od 10 W. Ekran prekriva Gorilla staklo, staklo se nalazi i na stražnjoj strani (postoji i silikonski polimer koji podsjeća na kožu), a okvir je od plastike.

Dual SIM 4G LTE pametni telefon s Android 14 i MIUI sučeljem pokreće MediaTek Helio G36 čipset na 12 nm tehnološkom procesu, radi na taktu do 2,2 GHz. Bit će dostupna dva velika ažuriranja Androida te tri godine ažuriranja sigurnosnih zakrpa.

Iako straga izgleda kao višestruka kamera ugrađen je senzor od 8 megapiksela dok je drugi senzor ustvari pomoćna leća u QVGA rezoluciji od 248 x 328 piksela. Video se snima u fullHD rezoluciji. Prednja kamera ima 5 megapiksela i podržava portretni način rada. Spomenimo i otključavanje prepoznavanjem lica te senzor otiska prsta smješten na boku.

blank blank

blank