Dr. Kezić: Bilo koja nova dijagnostičko-terapijska metoda bit će vrlo teško izvodiva bez potpore tehnologija

blank

Medicina i tehnologije postaju nerazdvojni partneri, spajajući najbolje iz dva svijeta, smatra iskusni stručnjak s velikim znanjem iz oba područja doktor Kezić

Milorad Kezić, dr. med. obiteljski je liječnik iz Slavonskog Broda koji svoj posao radi, ili bolje rečeno živi s poslom i za posao već 31 godinu. Uz humanu struku kojom se bavi duže od tri desetljeća, u slobodno vrijeme njegova su velika ljubav tehnologije, satovi i automobili. Iz hobija dr. Kezić skuplja stare mobitele – s više od 400 starih mobitela u kolekciji ovaj kolekcionar prati i trendove u segmentu industrije satova.

Svestrani doktor s odličnom reputacijom kod svojih pacijenata, osim trendovskih satova, ljubitelj je i automobila; svojevremeno se uspješno okušao i u automobilskim utrkama (u njegovoj liječničkoj ordinaciji o tome svjedoče mnogobrojne diplome, pehari, zahvalnice i pohvale iz mlađih dana), a redovno štivo su mu domaći i strani automobilski i tehnološki časopisi. Naravno, redovno prati i Portofon.

Tehnologije su, osim u mobitelima i u automobilima, u novije vrijeme pronašle svoje mjesto i u ručnim satovima. Iako je dr. Kezić ljubitelj klasičnih satova, sa zanimanjem prati i sve što donose njihove „pametne“ izvedbe.

blank

Kod pametnih satova kao da je najmanje bitno točno vrijeme; daleko je bitnija točnost i preciznost različitih senzora koji prate naše tjelesne aktivnosti, ali i funkcije našeg organizma. Brojanje prijeđenih koraka i senzor koji broji otkucaje našeg srca mogu se pronaći u svim modelima pametnih satova i pametnih narukvica. Postala je to uobičajena funkcija – korake već godinama broje i naši pametni telefoni.

Jedan od prvih pametnih satova na tržištu koji donosi potpuno novu funkcionalnost je meanIT Smartwatch M20 Termo. Već se iz naziva modela ovog kvalitetno izrađenog i dobro dizajniranog sata može naslutiti o čemu se radi – o mjerenju naše tjelesne temperature. Sat smo već isprobali, a uvjerili smo se i u preciznost samog mjerenja temperature. Što o takvim funkcijama misli poznati i cijenjeni slavonskobrodski doktor donosimo u intervjuu kojeg je dr. Kezić ekskluzivno dao za Portofon.com.

blank

 

Intervju: doktor Kezić u svijetu pametnih satova

 

U kojoj mjeri tehnologije, poput pametnih satova, mogu pomoći u medicini i u zdravstvu?

Dr. Kezić: Svaka nova tehnologija, u bilo kojem segmentu ljudske djelatnosti, neminovno predstavlja napredak odnosno dionik je boljitka koji, osim unaprjeđenja, u konačnici predstavlja pojednostavljenje same implementacije novih dostignuća u većoj ili manjoj mjeri.
Medicina je u posljednjih 30 godina doživjela ogroman napredak u svakom svom segmentu. Vezano za navedeno, nameće se i logičan zaključak kako većina istoga ne bi mogla biti implementirana bez pomoći tehnologije. Naravno, uz potporu i kontrolu ljudskim faktorom, u ovom slučaju zdravstvenim djelatnicima (liječnicima te medicinskim sestrama, odnosno tehničarima), a nastavno na isto i određenom dijelu nezdravstvenih djelatnika zaposlenih u zdravstvenom sustavu.
Već dulje vrijeme, a to će pogotovo biti u skoroj budućnosti, bilo koja nova dijagnostičko-terapijska metoda (a i sam rad) bit će vrlo teško izvodivi bez potpore tehnologije.

 

Podržavate li uređaje poput meanIT Smartwatch M20 Termo s funkcijom mjerenja tjelesne temperature?

Dr. Kezić: Odgovor je jednoznačan i glasi: naravno! Živini toplomjeri, koji se i dalje mogu naći u skoro svakom domaćinstvu, radi ekoloških normi su zabranjeni te ih nema u slobodnoj prodaji (premda su u većini slučajeva i dalje nezamjenjivi). Na digitalne mjerače temperature (toplomjere) se s relativno velikom sigurnošću možemo osloniti tek kod uređaja odnosno modela pojedinih brendova koji spadaju u visoki cjenovni razred.
Nastavno na isto mi, kliničari s duljim radnim iskustvom, i dalje preferiramo gore navedene dvije skupine. Nerijetko jedan uređaj “kontroliramo” odnosno provjerimo s drugim dok jeftinije uređaje u pravilu zbog nepouzdanosti treba izbjegavati u širokom luku.

 

blank

 

Smiju li se pacijenti osloniti na takve uređaje? Možemo li smatrati da su to uređaji poput drugih elektronskih uređaja s funkcijom mjerenja, koji se inače koriste u medicinske svrhe?

Dr. Kezić: Odgovor je diplomatski i glasi uvjetno. Odnosno, s velikom pouzdanošću nam može služiti kao vrlo dobar indikator odnosno orijentir, premda je preciznost skupih uređaja renomiranih brendova (Microlife i dr.) odnosno njihovih skupljih modela i dalje neupitna.

 

Pametni satovi i pametni telefoni imaju ugrađen pedometar (za mjerenje broja prijeđenih koraka). Koristite li vi tu funkciju i u kojoj mjeri vam pomaže u zdravijem načinu života?

Dr. Kezić: Svako od nas ima svoje navike koje je poželjno i pohvalno da spadaju u one “zdrave”. Pedometar nam pomaže kod uobičajenih dnevnih rituala te uz njih “kontroliramo sami sebe”, a vrlo često bude dio razgovora u društvu u kojem se nalazimo. Osobno pedometar koristim skoro svakodnevno.

 

Mjerenje otkucaja srca također je funkcionalnost koju pametni satovi i pametne narukvice omogućuju. Pojedini modeli satova imaju 24-satno mjerenje i upozoravaju korisnika kada broj otkucaja srca izađe izvan određenih okvira. Kakva su vam iskustva? Podržavate li tu funkciju?

Dr. Kezić: Iskustva su neprijeporno dobra kod zdravih osoba koje mogu objektivizirati “DAHR” (Daily Average Heart Rate) te se javiti svojem obiteljskom liječniku ukoliko izmjereni broj otkucaja izlazi van referentnih vrijednosti kao i kod pacijenata pod određenom terapijom radi eventualne potrebe titriranja iste.

 

blank

 

Pulsna oksimetrija također je svoje mjesto pronašla u pametnim satovima. Koliko se može vjerovati tim mjerenjima? Mogu li se koristiti samo kao indikator ili i za profesionalniju upotrebu?

Dr. Kezić: Mogu se koristiti i za jedno i za drugo, čemu smo nažalost svjedoci zadnjih godinu dana.

 

Pametni satovi upozoravaju vlasnike da je vrijeme za kretanje, ukoliko predugo sjede. Također, podsjećaju odnosno predlažu da se nakon određenog vremena popije tekućina. Vaš stav o tim funkcijama?

Dr. Kezić: Koristan i mudar od strane onoga tko ga je implementirao u pametne satove jer potiče na aktivnosti koje čine zdrav način života.

 

blank

 

Možemo li u skoroj budućnosti očekivati da zdravstvene organizacije preporučuju korištenje pametnih satova?
Dr. Kezić: Vrlo moguće, a što će ovisiti o popularnosti istih i u svakodnevnoj uporabi. Premda je moje osobno mišljenje, koje držim ispravnim, da onaj tko se drži premise “u zdravom tijelu, zdrav duh” čak i ne mora čekati preporuke krovnih organizacija koje nažalost znaju jako kasniti te se treba početi koristiti blagodatima navedene tehnologije čim prije.

 

Pogledajte sve funkcionalnosti pametnog sata meanIT Smart Watch M20 Termo: