U iduće tri godine A1 Hrvatska će s optikom dosegnuti 700.000 kućanstava

blank

Izgradnjom optičke mreže u Hrvatskoj će se u 2021. godini doći do 30.000 novih 30.000 kućanstava, uz brzine do 1 Gbit/s

A1 Hrvatska nastavlja s ulaganjem u gradnju i modernizaciju optičke mreže putem koje će se omogućiti superbrzi internet. U 2021. godini na optičku mrežu priključit će se zagrebačka naselja
Črnomerec, Sesvete i Stenjevec (ukupno 2.500 kućanstava) te po 1.000 kućanstava u Zadru i Umagu. Ove će godine započeti radovi u Solinu, Kaštelima i Ivanić Gradu, sufinancirani bespovratnim EU sredstvima, a do kraja 2023. godine pokrit će se 45.000 kućanstava.

Najmodernijom fiksnom infrastrukturom u 55 gradova diljem Hrvatske pokriveno je 550.000 kućanstava koja na optičkom pristupu omogućuje brzine pristupa internetu do 1 Gbit/s dok je na hibridno-optičkom (HFC) pristupu već u osnovnom paketu omogućena brzina od 200 Mbit/s.

Tomislav Makar
Tomislav Makar

„Na vrijeme smo prepoznali važnost ulaganja u gradnju optičke mreže tako da danas možemo govoriti iz pozicije lidera u broju kućanstava te kvaliteti i brzinama koje pružamo u fiksnoj mreži. Nastavak takve strategije je implementacija 10G GPON (Gigabit Passive Optical Networks) tehnologije, zadnjeg iskoraka u tehnologiji optičkih mreža s kojom krećemo ove godine“, objašnjava Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska te dodaje:

„Optička mreža preduvjet je za najbolje korisničko iskustvo, ali i infrastrukturna osnova za stvaranje 5G mreže gigabitnih brzina i minimalne latencije. Ako želimo imati napredno digitalno društvo, pametna rješenja koja nam olakšavaju posao i život, djecu koja uče vještine budućnosti, ključna je najmodernija telekomunikacijska infrastruktura“.

„Cilj nam je u iduće tri godine dosegnuti 700 tisuća kućanstava s optičkom mrežom. Osim što gradimo, ulažemo i u modernizaciju fiksne mreže te ćemo uskoro dodatno potvrditi najbolje korisničko iskustvo još većim brzinama i kvalitetnijom fiksnom mrežom“, istaknuo jedirektor razvoja i planiranja mreže A1 Hrvatska.

Vladimir Skender
Vladimir Skender

A1 Hrvatska raspolaže s ukupno 14 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže. Daljnjim razvojem optičke infrastrukture i prave 5G mreže gigabitnih brzina kompanija ostaje posvećena digitalizaciji Hrvatske.