Ericsson Nikola Tesla Grupa: 5,2% veći prihodi u 2018. godini

blank

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikola Tesla predstavila je poslovne rezultate ostvarene u 2018. godini.

U prvom planu objavljenih poslovnih rezultata koje je Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila u 2018. godini su prihodi od prodaje od 1.558,2 milijuna kuna, bruto marža 10,4%, operativna dobit 118,3 milijuna kuna, dobit prije oporezivanja 120,6 milijuna kuna, neto dobit 113,6 milijuna kuna, novčani tok od poslovnih aktivnosti 75,2 milijuna kuna.

„Unatoč izuzetno zahtjevnoj poslovnoj godini, Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je u 2018. godini prihode od prodaje u iznosu od 1.558,2 milijuna kuna, 5,2% više u odnosu na prethodnu godinu. Ostali ključni pokazatelji poslovanja također bilježe porast. Domaće tržište zabilježilo je značajan rast prihoda od prodaje kao rezultat ulaganja operatora u modernizaciju mobilnih mreža i projekte digitalne transformacije, dok izvozna tržišta bilježe niže prihode od prodaje zbog manjeg broja projekata modernizacije mreža te izazovnog ekonomskog i političkog okruženja na pojedinim tržištima. Ericssonovo tržište kontinuirano bilježi solidan rast te doprinosi financijskoj stabilnosti cjelokupnog poslovanja. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje Grupe je 65%“, izjavila je Gordana Kovačević.

U ožujku 2018. godine Ericsson Nikola Tesla prvi u Hrvatskoj demonstrirao je mogućnosti koje nudi 5G tehnologija i to samo mjesec dana nakon Svjetskog kongresa mobilnih tehnologija u Barceloni. Tijekom ljetnih mjeseci podržali su vodeće hrvatske operatore, Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska u njihovom predstavljanju funkcionalnosti 5G u stvarnom okruženju s naglaskom na usluge krajnjim korisnicima.

blankOtvoren je ured u Mostaru kako bi efikasnije podržali kupce te su sa Sveučilištem u Mostaru potpisali sporazum o suradnji u ICT području i znanstveno-istraživačkoj djelatnosti.

Sa strateškim partnerom A1 Hrvatska fokusirali su se na realizaciju višegodišnjeg okvirnog ugovora koji obuhvaća modernizaciju i proširenje radijske pristupne mreže koristeći najnovije proizvode iz Ericssonovog portfelja. A1 je u srpnju u Zagrebu, koristeći Ericssonovu opremu, demonstrirao potpuno funkcionalnu 5G tehnologiju postižući brzine prijenosa podataka od preko 20 Gbit/s u stvarnom okruženju.

Glavne aktivnosti s operatorom Hrvatski Telekom (HT) tijekom 2018. godine obuhvaćale su modernizaciju radijske pristupne mreže. Do kraja godine u potpunosti su modernizirane mreže u gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji i Istri, a modernizacija mreže nastavit će se i tijekom 2019. godine.

S mobilnim operatorom Tele2 radili su na povećanju kapaciteta govorne jezgrene mreže s naglaskom na povećanje kapaciteta registra 4G korisnika te su ugovorili proširenje mikrovalne transportne mreže. Također, nastavili su pružati usluge podrške za govornu jezgrenu mrežu.

Razvojno-istraživački centar Ericssona Nikole Tesle trenutno zapošljava oko 1.400 od ukupno 3.200 stručnjaka koliko ih radi u Grupi te je najveći razvojno-istraživački centar u Hrvatskoj. Centar je usmjeren na širenje odgovornosti u području 5G, jačanje kompetencija i transfer tehnologija. Proteklih godina najveći rast poslova i odgovornosti dogodio se u radijskom dijelu, na razvoju 3G/4G/5G funkcionalnosti koji su važni za Ericssonove strateške planove unutar segmenta Mreža.

Kada govorimo o financijskim rezultatima, bruto dobit bilježi porast od 7% dok je operativna dobit veća čak 56,3%. Neto dobit veća je 67,4% te iznosi 113,6 milijuna kuna. Kraj godine zaključili su sa zdravom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 36,3%. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem godine iznose 236,3 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje iznose 1.558,2 milijuna kuna (2017.: 1.481,6 milijuna kuna), 5,2% viši u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 23,9%, usluge za Ericsson 61,3% (od toga 11,4% udjela imaju usluge upravljanja u Hrvatskoj), dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 14,8%. Bruto dobit iznosi 161,4 milijuna kuna (2017.: 150,9 milijuna kuna), što je 7% više u odnosu na prethodnu godinu kao rezultat većih prihoda od prodaje, poslovne učinkovitosti i smanjenja troškova te manjeg utjecaja negativnih tečajnih razlika. Bruto marža bilježi blagi porast na 10,4% (2017.: 10,2%). Dobit prije oporezivanja veća je 65,2% u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 120,6 milijuna kuna (2017.: 73 milijuna kuna).

1949. osnovan je Ericsson Nikola Tesla tako da se ove 2019. godine, koja će biti izuzetno izazovna, obilježava 70 godina poslovanja kompanije.