Ericsson, TIM i Qualcomm postavili su svjetski rekord

blank

Trojac je svjetski rekord postavio korištenjem 5G mmWave frekvencija na 6,5 kilometara udaljenosti od radijske antene

Tri tvrtke, Ericsson, TIM i Qualcomm su u suradnji s Casa Systems postavile svjetski rekord – prvi put su postignute brzine od 1 Gb/s na velikim udaljenostima, konkretno na udaljenosti od 6,5 kilometara od antene, a koristio se 5G mmWave primijenjen na FWA (Fixed Wireless Access – fiksni bežični pristup).

Brzine su postignute na 5G mreži talijanskog operatora TIM, na mmWave frekvencijama od 26 GHz. Brzina od 1 Gb/s izmjerena je koristeći UDP protokol dok je s Ookla Speedtest aplikacijom izmjerena brzina od 700 Mb/s.

Korištena je nova Ericssonova 5G mmWave antena AIR 5322 velike snage, instalirana u ulici Via Oriolo Romano u Rimu, pri čemu se koristio Ericssonov softver proširenog dometa. AurusAI tvrtke Casa System i Qualcommov Snapdragon X55 5G modemski RF sustav uz Qualcomm QTM527 antenski modul proširenog mmWave dometa.

Ovo se rješenje uskoro treba testirati u gradu Front u pokrajini Turin (Torino), a u planu su i druga industrijska područja u kojima će poslovni kupci moći isprobati novu tehnologiju.-

Postignuti rekord potvrđuje iskoristivost spektra 5G milimetarskih valova ne samo za urbana područja, ne samo za velike brzine prijenosa podataka i visoku gustoću korisnika na jednom mjestu nego i za širu pokrivenost 5G signalom. Ovaj se uspjeh nastavlja odnosno nadovezuje na prethodno postignute brzine koristeći milimetarski val također u TIM mreži; stabilna brzina bila je iznad 4 Gb/s u downloadu, na živoj 5G mreži.

Ova prekretnica označava poboljšanje širokopojasnih veza za TIM-ove korisnike, posebno u područjima koja još nisu pokrivena optikom. Istovremeno, osigurava se novo 5G rješenje za fiksni bežični pristup (Fixed Wireless Access) nazvan Fibre To The Air, što je sve raširenije i učinkovitije širokopojasno rješenje pokrivanja većim brzinama prijenosa podataka.