Konačno! U Hrvatsku stiže Google Android Auto

blank

Googleova aplikacija stiže i za korisnike Androida u Hrvatskoj koji su godinama bili zakinuti za odlične funkcionalnosti

Unatrag nekoliko godina više smo puta testirali Googleovu mobilnu aplikaciju Android Auto. Iako do sada službeno nije bila dostupna za hrvatske korisnike, postojali su načini kako na Android pametne telefone instalirati apk file i na taj način pokrenuti aplikaciju.

Aplikacija Android Auto po prvi je put predstavljena 25. lipnja 2014. godine na Googleovoj I/O konferenciji. Tek je 19. ožujka 2015. godine službeno postala dostupna korisnicima, a do sada su ju mogli koristiti korisnici u malom broju zemalja, točnije u 36 zemalja.

blank

Android Auto funkcionira spajanjem pametnog telefona, preko kabela, u vozilima čiji je infotainment sustav kompatibilan s ovom aplikacijom. Sučelje na ekranu u vozilu u tom slučaju mijenja izgled, ikone su drugačije i uglavnom veće pa je lakše upravljati tijekom vožnje.

Na ekranu vozila se može koristiti puna funkcionalnost Google Maps (Google Mape), Waze i drugih aplikacija koje se legalno mogu koristiti u vožnji. Moguće je koristiti i neke od tekstualnih (messenger) aplikacija pisanjem i slanjem poruka putem glasa, YouTube Music, Spotify, kalendar, pristupati novim vijestima, slušati podcast, pogledati vremensku prognozu. Naravno, podržano je i telefoniranje te korištenje Google Assistanta, glasovnog pomoćnika.

Već godinama pišemo o automobilima koji u Hrvatskoj imaju podršku za Android Auto i Apple CarPlay, ali nije postojala podrška od strane Googlea. Istovremeno, dio hrvatskih automobilskih zastupnika iz ovog razloga čak nije objavljivao podršku za uslugu u svojim prospektima, upravo iz razloga jer uslugu nisu mogli isporučiti. Naravno, ne svojom krivnjom.

blank

Naime, Google je na osnovi lokacije odnosno korištenja SIM kartice mobilnog operatora imao informaciju od kud dolazi korisnik koji na svoj telefon želi instalirati aplikaciju preko trgovine Google Play te je na taj način onemogućavao instalaciju odnosno preuzimanje na mobitel.

U posljednje vrijeme smo primijetili kako niti uobičajeni način instaliranja za hrvatske korisnike više nije funkcionalan na Androidu 10, ali je radio do verzije Android 9: s određene web lokacije preuzeli bismo apk file i zatim ga pokrenuli na Android telefonu. Iako bi nas telefon obavezno upozorio da instaliravamo nepouzdan softver, što je uvijek bio rizik da se na svoj telefon preuzme maliciozni softver.

Google je upravo najavio širenje platforme Android Auto za novih 36 zemalja: Albanija, Angola, Armenija, Belgija, Bjelorusija, Bocvana, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Hrvatska, Indonezija, Island, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Moldavija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švedska, Tajland, Turska i Ukrajina.

blank

Iz popisa je vidljivo da će uz Hrvatsku, Android Auto biti omogućen i u svim nama susjednim zemljama. Ipak, aplikacija tek stiže na mobitele korisnika u spomenutim državama, a to može i potrajati neko vrijeme. Google nije objavio datum, ali se očekuje u sljedećih nekoliko mjeseci. Preciznije rečeno, aplikacija je dio Androida 10, ali vam se ne prikazuje.

Ono što muči korisnike Android Auto aplikacije je spajanje s infotainment sustavom automobila – koristi se kabel, a praktički samo nekoliko modela pametnih telefona podržava bežično spajanje. Naravno, uz kabele je sve poprilično nepraktično jer mnogi automobili u kabini nemaju dobro riješen smještaj telefona tijekom vožnje. Naravno, preduvjet je i da imaju USB konektor.

Od verzije Android 11, koja uskoro stiže, očekuje se bežična podrška za Android Auto stvaranjem Wi-Fi (hotspot) pristupne točke.

U nastavku otkrijte koje sve mogućnosti nudi Android Auto:
Suzuki Vitara
Dacia Dokker
Suzuki Swift