Essential smartphone više se neće proizvoditi

blank

Essential PH-1 predstavljen je u svibnju 2017. godine, a u pozadini se nalazi Andy Rubin, bivši šef u Androidu

Essential je američki brand kojeg je osnovao Andy Rubin, nekadašnji šef u Googleovom Androidu. Objavljeno je kako se brand gasi kroz nekoliko mjeseci, iako je bilo planova o nasljedniku telefona PH-1 koji je u svibnju 2017. godine oduševio izradom od titana na boku i keramičke pozadine te Gorilla stakla iznad ekrana, svojim dizajnom i malenom rupicom za prednju 8-megapikselnu kameru s 4K video snimanjem unutar ekrana od 5,71 inča.

blank
Usporedba različitih materijala i oštećenja nakon pada

U to je vrijeme takav dizajn ekrana bio poprilično inovativan, a ideja iza Essential branda je bila izumiti mobilnu računalnu paradigmu koja će se neprimjetno integrirati u životne potrebe. Kućište je udovoljavalo IP54 standardu što se tiče osjetljivosti na prašinu i vodu.

U listopadu 2018. godine otpuštena je gotovo trećina osoblja, a u siječnju 2019. zaustavljena je i prodaja Android 7 Nougat pametnog telefona čiji se naziv PH-1 može pročitati kao Phone. Poprilično originalno. Od 3. veljače 2020. prestaje i podrška za PH-1 i tad je bila posljednja nadogradnja softvera. Naravno, telefon će i dalje raditi bez smetnji, ali neće postojati nikakva podrška sa strane proizvođača.

blank

Podsjetimo se osnovnih karakteristika koje Essential PH-1 nudi: 128 GB interne memorije, Android 9 Pie, dostupnost u nekoliko boja. S tim da se na kućištu telefona nigdje ne nalazi naziv branda. Službeni stav tvrtke je da to je to nepotrebno, s obzirom da je to “vaš telefon”.

Masa telefona je 185 grama, na stražnjoj strani se nalazi dvostruka kamera od 13 + 13 megapiksela (jedan senzor je crno-bijeli). Pokreće ga Snapdragon 835 uz rad na 2,45 GHz, ima 4 GB radne memorije. Kapacitet baterije je 3040 mAh, uz podržano brzo punjenje snagom od 27 W.

Drugi model trebao je stići pod nazivom Project Gem, ali se odustalo od daljnjeg razvoja, iako je svojim izduženim dizajnom privlačio pozornost.

blank
Andy Rubin, osnivač i CEO

blank

blank blank blank