Prednosti WhatsApp aplikacije koja je upravo dostigla 2 milijarde korisnika

blank

Pomalo nevjerojatan podatak, ali WhatsApp mobilna aplikacija nalazi se na 2 milijarde uređaja

Jasno, ako govorimo o dvije milijarde aktivnih korisnika WhatsApp aplikacije, tu se radi o dvije milijarde uređaja. Dio korisnika koristi WhatsApp na dva i više uređaja jer postoje korisnici koji posjeduju privatni i poslovni pametni telefon, mnogi imaju i tablet računala s instaliranom aplikacijom.

blank
WhatsApp aktivni mjesečni korisnici (veljača 2020,)

WhatsApp aplikacija s radom je startala u 2009. godini, a o vrijednosti i potencijalu govori i podatak da ju je Facebook u veljači 2014. platio čak 19 milijardi USD. U to je vrijeme WhatsApp koristilo 465 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, a Facebook je tada imao 1,2 milijarde korisnika. Danas se ovom mrežom koristi čak 2,5 milijardi korisnika, a Facebook je pokrenut 4. veljače 2004. godine.

Što se tiče konkurencije WhatsAppu, Messenger ima 1,3 milijarde aktivnih korisnika u svijetu dok je na trećem mjestu kineska aplikacija WeChat s 1,133 milijardi korisnika. QQ Mobile s 808 milijuna na četvrtom je mjestu, preko Snapchata komunicira 314 milijuna korisnika dok je na šestom mjestu Telegram s 200 milijuna korisnika.

U odnosu na druge instant messeging aplikacije, WahtsApp svoju popularnost duguje i prednostima poput veće rezolucije fotografija koje se šalju drugoj strani, za razliku od recimo Vibera koji smanjuje njihovu veličinu kako bi se trošilo manje podatkovnog prometa. Dakle, Viber bi trebali koristiti korisnici koji žele trošiti manje podataka, a WhatsApp korisnici kojima količina poslanih podataka nije problem, ali žele primiti fotografiju koju će moći detaljnije zumirati.

blank

Pri slanju video filmova, WhatsApp će vam dopustiti video veće količine podataka nego neke druge konkurentske aplikacije. Podržava i video pozive, za razliku recimo od Telegram aplikacije.

WhatsApp grupe vrlo su popularne među svim skupinama korisnika pametnih telefona, od djece, zaljubljenika u neku tematiku, susjeda unutar iste zgrade, sportaša itd.

Nadalje, s WhatsApp aplikacijom možete se paralelno koristiti i na desktop odnosno prijenosnom računalu, kako bi vam bilo lakše dopisivanje s prijateljima, za razliku od pisanja po tipkovnici telefona.

Kako biste imali sigurnosnu kopiju podataka koje razmjenjujete preko WhatsApp aplikacije, svakako u postavkama uključite sigurnosno kopiranje na Google Disk, a možete podesiti da se sve obavlja u određeno doba dana (na primjer, svaku noć u 3 sata ujutro), tjedna ili mjeseca. Fotografije i video zapise također možete sigurnosno kopirati putem Google Fotografija tako da ćete i na taj način imati sigurnu kopiju u slučaju da vam se mobitel pokvari, izgubite ga ili vam ga ukradu.

Jedini problem koji korisnici i dalje imaju je nemogućnost prebacivanja starih poruka između Android i iOS uređaja, tako da se arhiva na novi uređaj može vratiti samo u slučaju da se koristi isti operativni sustav.

Od 1. veljače 2020. aplikacija WhatsApp više nije dostupna na određenim Android i iOS pametnim telefonima – mobiteli s Androidom 2.3.7 i starijim verzijama te iPhone modeli koji koriste iOS 8 ili stariji od 1. veljače 2020. više nemaju podršku za rad mobilne aplikacije za instant dopisivanje WhatsApp. Razlog je sigurnost korisnika, izjavili su iz tvrtke koja je to već ranije najavila.

Naravno, ukoliko imate pametni telefon sa spomenutim verzijama operativnog sustava, WhatsApp vam neće nestati s telefona niti će prestati raditi, ali ako deinstalirate aplikaciju s telefona (tvornički resetirate telefon) više ju nećete moći preuzeti. Kad se pojave neke nove funkcionalnosti u aplikaciji, također ih nećete imati.