EU Kodeks ponašanja protiv širenja govora mržnje na internetu

blank

Rakuten Viber je potpisao EU Kodeks ponašanja kako bi podržao svoju posvećenost sprječavanju i suzbijanju širenja govora mržnje

Viber, s penetracijom od 76% u regiji srednje i istočne Europe, nastavlja proširivati svoje značajke i stvarati nove načine za međusobnu komunikaciju svojih korisnika. Istovremeno, tvrtka je predana izgradnji sigurne platforme za razmjenu poruka te želi svojim korisnicima osigurati sigurno mjesto za komunikaciju bez obzira na to kako komuniciraju.

Viber će surađivati s Europskom komisijom za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova kao i pouzdanim nevladinim organizacijama na praćenju, analizi i uklanjanju govora mržnje na svojoj komunikacijskoj platformi.

Nevladine organizacije uključene u kodeks ponašanja uključuju Španjolski opservatorij za rasizam i ksenofobiju (OBERAXE) u Španjolskoj, Ligue Internationale Contre le Racisme et l’Antisémitisme (LICRA) u Francuskoj, Centro Studi Regis u Italiji, National LGBT Rights Organisation (LGL) u Litvi te mnogi drugi diljem Europe.

Kako bi pomogao nevladinim organizacijama prijaviti neprikladne komentare Viber implementira potrebne alate. Na platformi će biti dostupan posebni obrazac za nevladine organizacije i tijela kako bi se pojednostavio proces i osiguralo da Viber može poduzeti radnje i ukloniti sadržaj na najbrži mogući način štiteći svoje korisnike od širenja ilegalnog govora mržnje.

blank

Značajka koja će imati najviše koristi od potpisivanja Kodeksa ponašanja su Viber Kanali. Ljudi iz cijelog svijeta mogu se pretplatiti na Kanale kako bi otkrili najnovije vijesti, sudjelovali u anketama i kvizovima te dobili pristup ekskluzivnom sadržaju. Kanali također omogućuju javni forum za razgovor, a ovaj Kodeks ponašanja će osigurati da su implementirane odgovarajuće mjere za praćenje sadržaja.

Ako se podijeli sadržaj mržnje u Kanalu, poruka može biti označena od strane jedne od nevladinih organizacija koje sudjeluju ili drugih korisnika, a moderacijski tim će je moći pregledati. U posljednjem krugu praćenja evaluacije Kodeksa ponašanja, u 81% slučajeva, notifikacije su procijenjene u manje od 24 sata te su poduzete potrebne mjere.

Viber također namjerava ukloniti prijavljeni govor mržnje u roku od 24 sata. Kodeks ponašanja rezultirao je pozitivnim promjenama na mnogim online platformama. Osim borbe protiv govora mržnje unutar platforme Rakuten Viber također se nastoji boriti protiv drugih neetičkih ponašanja i spriječiti ilegalne aktivnosti poput trgovine ljudima, krijumčarenja, prijevare i još mnogo toga.