Prvi metaverse događaj u Hrvatskoj

blank

Kreiran je metaverzum koji se sastojao od više svjetova i okruženja kroz koje su sudionici prolazili putem svojih avatara

Hrvatski Telekom je organizirao prvi metaverse događaj u Hrvatskoj na ultrabrzoj optičkoj infrastrukturi nužnoj za izgradnju metaverzuma. Sve se u potpunosti odvilo u virtualnom prostoru gdje je predstavljena infrastruktura budućnosti.

Metaverzum je evoluirana verzija interneta odnosno ogromna interoperabilna mreža virtualiziranih 3D svjetova koje veliki broj simultano povezanih ljudi može iskusiti u stvarnom vremenu. Pritom je jedna od ključnih karakteristika metaverzuma optimizirano osobno iskustvo.

blank

Potencijalno iduću veliku eru računarstva prepoznao je Facebook odnosno tvrtka Marka Zuckerberga u koju Meta ulaže 10 milijardi dolara. Fizički svijet doslovno će se povezati s virtualnim, uz veliki potencijal revolucionariziranja praktički svake industrije i usluga, od zdravstva, obrazovanja, proizvodnje, financija/plaćanja, eCommercea, zabave i auto-moto industrije do energetike, arhitekture, građevine…

Zbog velikih tehnoloških zahtjeva evolucija metaverzuma iz rane prema zreloj fazi tek slijedi u narednim godinama, s time da su moderne kompanije već snažno uključene, a temeljna podloga za realizaciju ideja je infrastruktura – 5G, WiFi 6, 6G mreže, cloud.

HT je već testirao i 5G+ u živoj mreži na 26 GHz, tehnologiji koja omogućuje višegigabitne brzine do 4 Gbit/s i odzivom ispod 10 milisekundi, a koje su iznimno bitne za razvoj metaverzuma i stvaranja cijeloga novog ekosustava.

blank

Na prvome događaju ovakve vrste u Hrvatskoj kreiran je metaverzum koji se sastojao od više svjetova i okruženja unutar kojih su prolazili novinari putem svojih, specijalno dizajniranih avatara i u svakom se upoznavali s dijelom mogućnosti, od gledanja TV programa i shoppinga preko učenja, održavanja prezentacija i interaktivnih sastanaka, do uživanja u zabavnim sadržajima ili odmaranja na virtualnoj plaži.

“Metaverzum je 3D digitalni disruptivni tehnološki koncept koji će imati značajnu ulogu u sljedećim godinama u transformaciji obrazovanja, rada, zabave i socijalizacije. Korištenje novih digitalnih i digitalno nadopunjenih okruženja postaje moguće upotrebom optičkih mreža visokih simetričnih brzina prijenosa i niskih latencija. HT-ova optička mreža već danas dolazi do pola milijuna kućanstava širom Hrvatske omogućavajući našim korisnicima ulazak u metaverse svjetove na isti način kako smo to učinili i mi danas na prvoj Meta-presici u Hrvatskoj”, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

blank

Deutsche Telekom već je ušao u metaverzum i pokrenuo virtualno klupsko iskustvo Beatland na online platformi Roblox te je već zabilježio više od 3,2 milijuna posjeta, a samo u prva dva dana zabilježeno je više od 600.000 transakcija. Deutsche Telekom je tako postao prva telekomunikacijska tvrtka koja je kreirala metaverse iskustvo na Robloxu.

blank

blank

blank