EU pritišće Apple da prestane koristiti Lightning kabel za punjenje

blank

Danas se na tržištu pametnih telefona koriste tri vrste konektora za punjenje: microUSB, USB Type-C i Lightning

Već godinama Europska unija pokušava unificirati kabele za punjenje pametnih telefona i sličnih uređaja, kako bi se smanjila količina otpada u koju spadaju upravo i različiti kabeli. Cilj jedinstvenog, univerzalnog punjača za sve mobilne uređaje još nije ostvaren, a protivi mu se najviše Apple koji smatra da će time biti ugrožene inovacije.

Nedavna najava iz Applea, da bi njihovi uređaji od 2021. godine mogli imati samo bežično punjenje, vjerojatno je jedan od odgovora na inicijativu iz EU. O prijedlogu jedinstvenog punjača će se glasovati u tijelima Europske unije, a datum tek treba biti određen.

Za očekivati je da će u sljedećem razdoblju svi proizvođači Android uređaja koristiti samo USB Type-C konektor, koji ne samo što je praktičniji od microUSB-a nego omogućuje i veće snage punjenja baterije.

Procjenjuje se kako stari punjači za mobilne telefone godišnje čine oko 51.000 tona elektronskog otpada. Korištenjem istog standarda na svim uređajima pogodovalo bi se i samim korisnicima koji bi mogli posuditi tuđi kabel, ukoliko sa sobom nemaju svoj. Jasno, korisnici imaju velik broj uređaja, procjenjuje se kako je prosjek po kućanstvu šest uređaja, tako da im više punjača i dalje treba.